BRAIN MAKER FOODS

IMG_7346Fick frågan om jag kunde sammanfatta vad neurologen David Perlmutter, författare till Brain Maker, föreslår att man ska äta. Det finns en massa recept i boken och även en mer ingående beskrivning på olika bakterietyper som man bör få i sig men här kommer en sammanfattning!

Vegetables: olika typer av sallader, spenat, broccoli, kål, lök, svamp, blomkål, brysselkål, kronärtskocka, alfalfa-groddar, gröna bönor, selleri, bok choy, rädisor, vattenkrasse, sparris, vitlök, fänkål, ingefära, persilja…

Low sugar fruit: avokado, gurka, tomat, zuccini, squash, pumpa, citron, lime, hallon, blåbär…

Fermented foods: yogurt, fil, kefir, kimchi, surkål…

Healthy fat: olivolja, sesamolja, kokosolja, grass fed-smör/ghee, mandelmjölk, avokado, kokosnötter, oliver, nötter, frön, ost (vissa typer)…

Protein: ägg, fisk (ej odlad), skaldjur, grass fed-kött/kyckling…

Som ni säkert förstår handlar det om hur en viss typ av mat gynnar bakteriefloran i tarmarna och hur kosten genom en massa processer som förklaras i boken påverkar bl.a. nervsystemet och andra delar av kroppen. Egentligen är det författaren beskriver en “normal” diet, olika råvaror och produkter som våra kroppar mår bra av. Dock verkar det som att vi har glömt detta då processad mat (och annan typ av låtsaskost) fylld med socker och konstgjorda ämnen konsumeras i överflöd. När min mamma i förra veckan fick kostrådet (av sin läkare!) att äta pommes frites för att gå upp i vikt kan man börja undra…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s