COLLAGEN, ZINK, MAGNESIUM…

Idag har jag haft hetsiga diskussioner om kosttillskott och jag är lite kluven när det gäller den här branschen… Har man koll på kosten är jag övertygad om att de näringsämnen man får i sig är tillräckligt. Samtidigt tycker jag det är kul att testa lite olika tillskott för att se vad som händer i kroppen. Största skillnaden är utan tvekan sedan jag började äta D-vitamin, zink och magnesium regelbundet. Ta i trä men jag sover nästan för bra på mina ZMA…! Collagenpulvret var jag så nyfiken på att jag var tvungen att testa! Dock har jag bara tagit detta i några månader och det är för tidigt för utvärdering.

D-vitamin
(yes, jag kör på även om det är sommar och sol)
D-vitamin är ett vitamin men tillhör även kategorin hormoner eftersom det kan bildas själv av kroppen. D-vitamin är viktigt för upptaget av kalcium och fosfor och reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.

Omega-3 (ibland flytande, ibland kapslar)
Kroppen skapar själv de flesta fettsyror den behöver, men några fettsyror måste tillföras via kosten eller kosttillskott. Dessa kallas för essentiella eller livsnödvändiga fettsyror. De essentiella fettsyrorna är omega-6 och omega-3 fettsyror. Den vanligaste omega-3 fettsyran är alfa-linolensyra som finns i vissa vegetabiliska oljor som linfröolja, palmolja, sojaolja och i matvaror som margarin och gröna bladgrönsaker. I fiskolja förekommer det mycket av omega-3 fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

De essentiella fettsyrorna är viktiga byggstenar i cellmembranen och påverkar membranens egenskaper. Ett balanserat förhållande mellan omega-6 och omega-3 fettsyror är särskilt viktig för optimal hälsa. I dag är det inte ovanligt att man i västvärlden konsumerar 12-15 gånger så mycket omega-6 fettsyror som omega-3 fettsyror. Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 bör vara 2-4:1.

Zink
Zink deltar i flera livsviktiga processer i kroppen och bidrar bl a till att bibehålla normal synförmåga, fertilitet, hår, hud, naglar och immunsystem. Zink innehåller aminosyrekelaterad zink. Alla mineraler är beroende av en eller flera bärare för att kunna tas upp och transporteras runt i kroppen. Normalt sett så ska vårt matsmältningssystem kelatera mineralerna i maten men ensidig kost och nedsatt matsmältningsfunktion kan försämra den förmågan.

Zink kan återfinnas i kroppens alla celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar. Över 70 olika enzymer i kroppen är beroende av zink för att fungera optimalt.
Zinkupptaget gynnas av protein (främst animaliskt protein) medan fytinsyra som återfinns i bl. a. fullkornsprodukter, liksom nötter och baljväxter, hämmar upptaget. Vegetarianer bör därför kontrollera att de får i sig tillräckligt med zink. Personer med låga zinkvärden har ofta även låga halter A-vitamin i blodplasman. Kroppen behöver zink för att kunna ta upp A-vitamin och järn. Personer som har svårt att få upp sina järnvärden med rent järntillskott kan därför prova att kombinera järn med zink.

Magnesium
Magnesium behövs för nervsystemet, muskulaturen och skelettet samt för att ta hand om kolhydrater i kroppen. Är nyckelsubstans i många enzymsystem. Magnesium är den fjärde rikligast förekommande mineralen i människokroppen och finns representerat i kroppens alla celler. En vuxen kropp innehåller ca 24 g magnesium varav ca 60-65 % finns lagrat i benstommen, 35-40 % i muskler och vävnader och ca 1 % i kroppsvätskorna.  Magnesium spelar en viktig roll i över 300 biologiska och enzymatiska funktioner men även för våra cellmembran samt för muskler och nervsystem. Det är nödvändigt för produktion av energi samt för att ta hand om kolhydrater i kroppen.
Magnesium tas med fördel strax innan sänggående eftersom kroppens upptagningsförmåga av magnesium är störst under sömn.

Krom
Krom ingår i substansen GTF (glucose tolerance factor). GTF reglerar kroppens tolerans och hantering av socker. När vi äter socker stiger mängden krom i blodet i samma utsträckning som mängden insulin. Insulin är inaktivt tills det kommer i kontakt med det krom som finns på cellernas utsida. Kromet blir en del av insulinmolekylen och dess funktion aktiveras.
Krom använder samma transportör i blodet som järn (transferrin) vilket innebära att personer med ett högt järnintag kan ha svårare att ta upp tillräckligt med krom och kan därför behöva komplettera med extra krom. Förmågan att tillgodogöra sig krom minskar med stigande ålder. Naturliga källor är bl. a. skaldjur, ostron, kött, fullkorn, öljäst, mjölkprodukter och vetegroddar. Krom stimulerar insulinets effekt och förbättrar transporten av blodsocker in i cellerna. Krom hjälper kroppen att bibehålla en stabil blodsockernivå.

Q10
Q10 är ett coenzym som finns i mitokondrierna inuti kroppens samtliga celler. Coenzymet finns naturligt i vår kropp, men förmågan att producera ämnet avtar med åldern.

ALA
ALA (alfa liponsyra) förstärker effekten av övriga antioxidanter som oskadliggör fria radikalier och är en av de kraftigaste antioxidanterna man i dagsläget känner till. Studier visar även att ALA förbättrar blodsockerkontrollen. 


Collagen
(1 msk i citronvattnet varje morgon eller kväll)
Hydrolyserat kollagen är det hälsokostpreparat som växer starkast i världen just nu. Många kallar det ett mirakelmedel. Troligtvis eftersom det påverkar både muskler och leder, benstommen, senor och ligament samt hår, hud och naglar. Mirakelmedel eller inte – men att tillföra kollagen hjälper helt enkelt kroppen att behålla eller återskapa sina elastiska egenskaper.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s