HOT YOGA

En kvart i kvällssolen på Hagabadets takterass innan hot yogan! Dock utan min älskade kaffekopp i handen då jag försöker dra ner på detta. Jag får frågor varje dag om anledningen till mitt minskade kaffeintag för jag ÄLSKAR ju kaffe! Och ja, det finns en massa fördelar; kaffe sägs minska risken för cancer, Alzheimers, Parkinson och diabetes samtidigt som man får en energikick. Koffein stimulerar oss genom att det kan blockera adenosinet på en typ av nervceller i hjärnan som kontrollerar motorik och motivation. Koffeinet kan därmed hämma adenosinets effekter och förhindra att vi känner oss alltför trötta. Koffeinet samverkar dessutom med sådana substanser som påverkar en av hjärnans mest betydesefylla signalsubstanser – dopamin. Dessutom trycker adenosin ner kroppens immunförsvar – tillför man koffein, som hämmar adenosinet, kan kroppens försvar stärkas.

Men sedan är det ju det där med stress och binjurar… Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njurarna. De reagerar på stress oavsett form och insöndrar bland annat höga halter av kortisol vid stress. Den här responsen är helt normal och kan även vara livräddande när det handlar om fight or flight…

Med det är allt gott, men om stressen blir långvarig och kortisolnivåerna blir kroniskt förhöjda, påverkar det även andra hormoner negativt. Kroppen strävar efter jämnvikt och man kan säga att kortisolet ”stjäl” från andra uppbyggande hormoner. Vid utmattning fungerar inte binjurarna som de ska. De är utmattade och man känner sig kronisk trött, trots sömn och vila. Vanliga symptom är tryck över bröstet, spända muskler, huvudvärk och retlighet, magproblem och sömnproblem – obehagliga tillstånd som man verkligen vill försöka undvika. Efter att fått bekräftat från flera olika håll att kaffe/koffein ökar stressen på binjurarna så har jag minskat kaffekonsumtionen med 50%! Nu tror inte jag att kaffe är “farligt” för kroppen, men att vara så kaffeberoende som jag var kan inte vara hälsosamt, speciellt inte om man är redan är lite stressad!

Kolla in FunMed om du vill ta reda på hur din kropp mår!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s