1 TIM YOGA + 24 TIM FASTA

IMG_859324 timmars fasta och hot yoga på kvällen. Att fasta när det ösregnar, är grått och blåsigt är 100 gånger svårare än när det är sol och varmt. Kanske är det bara jag som påverkas så starkt, jag är ju rätt väderberoende och känner mig dessutom tung i huvudet och kroppen när det är trist väder. Dock piggnade jag till efter en ägg- och avokadosallad och en timmas hot yoga. Den där fastan gör något med kroppen alltså!

  • Fettförbränningen blir större genom att halterna adrenalin och noradrenalin, kroppens fly- eller fäkta hormoner ökar. Du känner dig alert och mer skärpt.
  • Kroppen slutar att lagra fett eftersom insulinnivåerna sjunker.
  • Din kropp börjar bränna fett eftersom den behöver energi.
  • Du får lättare att bygga muskler eftersom produktionen av kroppseget tillväxthormon ökar.
  • Hunger aktiverar och stressar kroppens celler. Kroppen skyddar sig då med ett antal försvarsåt­gärder som ger oss bättre hälsa: bromsar tillväxten, producerar mer antioxidanter, motverkar inflammation och städar bort plack och skadade celler.
  • Korttidsfasta minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes, alzheimer och parkinson.
  • Hjärnans tillväxtfaktor BDNF aktiveras av kort­varig fasta. Proteinerna skyddar hjärncellerna och bidrar till att bilda nya neuroner och synapser. Hjärnan mår alltså bra och göds när vi är lite hungriga – ­något som historiskt sett hjälpt oss att överleva.

Jag blir extremt lugn och skärpt när jag fastar. Det känns som att man hittar ett helt annat fokus. Kroppen är liksom totalt fri från stress. Den här känslan kan säkert skilja sig från person till person men nu är det andra gången under en fastedag som jag får höra att jag verkar så balanserad och harmonisk – något som jag kanske inte alltid skulle kalla mig själv…! Jag har bara kört 24-timmars fasta tre gånger så egentligen är det alldeles för tidigt att uttala sig om hur kroppen reagerar, men so far so good!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s