ASHWAGANDHA

Ashwagandha (Withania somnifera) är en ört som räknas till en av de viktigaste örterna inom ayuruveda. Örten är släkt med tomaten och det är oftast roten som används och den innehåller alkaloider, koline, fettsyror och sockerarter. Ashwagandha har använts i tusentals år inom ayruveda och den sägs vara energigivande för den som lider av utmattning eller sömnbrist. Traditionellt har ashwagandha också använts för att stärka immunförsvaret.

Kliniska studier har framförallt gjorts på ashwagandhans positiva inverkan på stress, ångest och depression. Andra sjukdomar som artros, astma, bronkit, emfysem, hosta, infertilitet och impotens anses också kunna lindras av ashwagandha, liksom kroniska luftvägssjukdomar, demens, neurologiska sjukdomar, svag matsmältning, nedsatt immunförsvar, västskeansamlingar och låg sexuell aktivitet. När ashwagandha testats på djur har det visat sig att den motverkar tumörtillväxt, men huruvida den har samma effekt på människor är oklart.

Dessutom har ashwagandha positiv inverkan på hormonerna då den sänker kortisol och balanserar upp sköldkörtelhormonerna (både vid hypotyreos och hypertyreos). Vid problem med utmattade binjurar kan den här superroten också fungera. Läs mer här!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s