OPASTÖRISERAD MJÖLK

För alla oss som ÄLSKAR grädde är ju opastöriserad mjölk lyx! Smakar fantastiskt! Tyvärr får man vara vän med en bonde för att få tag i detta eftersom opastöriserad mjölk inte får säljas i butiken… Livsmedelsverket påstår att opastöriserad mjölk kan sprida bakteriesjukdomar, t.ex. ehec och listeria, men det är ju trots allt väldigt sällan detta inträffar. Som att det skulle vara mindre farligt att dricka Cola/Pepsi/Fanta/Redbull… Jag dricker aldrig mjölk i vanliga fall, har inte ens mjölk i kaffet utan har valt bort mejeriprodukter. Dock skulle jag aldrig tacka nej till riktig mjölk när det bjuds!

Opastöriserad, ren och naturlig mjölk från friska kor innehåller alla åtta essentiella aminosyror, livsviktigt fett, laktobaciller, bioaktiva mineraler samt både vatten- och fettlösliga vitaminer. Dessutom innehåller den fler än 60 olika enzymer.

1 – Innehåller fullvärdigt protein

Opastöriserad mjölk innehåller alla 20 aminosyror som kroppen behöver för att bilda de proteiner (byggstenar) den behöver. Av dessa 20 aminosyror är 8 stycken essentiella (måste tillsättas via maten). Proteinkällor som innehåller alla dessa essentiella aminosyror kallas fullvärdigt protein och opastöriserad mjölk är en sådan källa. I pastöriserad mjölk förändras däremot vissa aminosyror av värmen, vilket leder till att hela kedjan av aminosyror blir mindre tillgänglig.

2 – Innehåller naturligt nyttiga fettsyror

Opastöriserad mjölk innehåller ungefär 4,5 procent fett, varav cirka två tredjedelar är mättade fettsyror. De mättade fettsyrorna är med och bildar cellmembran och nyckelhormoner men de fungerar även som ledare för fettlösliga vitaminer. De skyddar dessutom ömtåliga organ från stötar. Vid pastörisering förändras dessa fettsyror.

3 – Alla vitaminer och mineraler är 100 procent tillgängliga

Vid pastörisering minskar eller förstörs viktiga vitaminer och mineraler.

4 – Motverkar  benskörhet

I opastöriserad mjölk är alla enzymer tillgängliga, inklusive fosfatas som är nödvändigt för att upptaget av kalcium skall fungera. I pastöriserad mjölk är fosfatas helt inaktiverat vilket kan vara en av de största orsakerna till osteoporos (benskörhet).

5 – Bättre för laktosintoleranta

Laktosintoleranta tål oftast opastöriserad mjölk. Miljontals människor har brist på det enzym (laktas) som bryter ner mjölksockret (laktos). Opastöriserad mjölk innehåller laktobaciller som förstörs vid pastörisering och forskning tyder på att laktobaciller kan producera just laktas.

6 – Skyddar mot astma- och allergibesvär

Forskning visar att konsumtionen av opastöriserad mjölk ger en skyddande effekt mot astma- och allergibesvär, minskat antal luftvägsinfektioner, öroninfektioner, förkylningar samt luftvägsinfektioner. Minskad förekomst av allergisk sjukdom hittas bland barn uppväxta i lantbrukarmiljö, vilket antas orsakas av naturligt förekommande bakterier i opastöriserad mjölk.

7 – Stärker immunförsvaret

Minst 70 procent av vårt immunförsvar anses bestå av bakterier som understöds av bakterierna i opastöriserad mjölk. Europas största institut för forskning om jordbruk inklusive livsmedel är statliga franska INRA som menar att opastöriserad mjölk förbättrar immunförsvaret eller begränsar mikroorganismer som lever i tarmsystemet och som är resistenta mot antibiotika.

8 – Bra för svenska mjölkbönder

Sverige förlorar en mjölkbonde om dagen och läget anses akut. Om Sverige tillät försäljning av opastöriserad mjölk skulle läget genast se annorlunda ut. Bönderna skulle framförallt få mer betalt för sitt arbete, då hälsomedvetna konsumenter är villiga att betala mer för en bra och näringsrik råvara. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s