KETO CLARITY

Jag tycker att jag har bra koll på vad LCHF innebär men var nyfiken på den senaste forskningen vad gäller en ketogen diet. Jimmy Moore’s bok Keto Clarity kan vara den bästa “diet-boken” jag har läst sedan Dave Asprey’s The Bulletproof Diet. Har man det minsta intresse av att få tillgång till den allra senaste forskningen inom LCHF (och dessutom är intresserad av om det finns andra lösningar än läkemedel…) – läs den!

“En ketogen kost är en högfettskost där man minimerar kolhydraterna och inte överdriver proteinintaget för att kroppen ska ha mycket liten tillgång till blodsocker. Den brukar typiskt bestå av 80-90% fett och 10-20% protein och kolhydrater. Det gör att fettsyror blir nödvändiga för kroppen att använda som bränsle. Vid hög fettförbränning börjar leverns mitokondrier (mitokondrier är cellernas kraftverk) producera ketoner i form av acetoacetat, β-hydroxybutyrat and aceton. Ketoner passerar lätt blod-hjärn-barriären och är därför ett bränsle som hjärnan kan använda sig av.

Summerat tror man att de två faktorer som gör att den ketogena kosten har en så positiv och skyddande effekt på hjärnan är att ketoner skapar fler mitokondrier och att ketoner är ett mer energieffektivt bränsle. Detta gör att neuroner (nervceller i hjärnan) blir mer motståndskraftiga mot ändringar och utmaningar i ämnesomsättning och energitillgänglighet som normalt skulle leda till skada på cellerna.

Ketonkroppar har dessutom visat sig minska produktionen av fria radikaler genom att minska ett ämne som kallas ”coenzyme Q semiquinone”. Ketoner ökar dessutom glutationaktiviteten i hjärnan (glutation är en kraftig antioxidant). När det gäller den antiinflammatoriska effekten så är ett exempel att fettsyror aktiverar det som kallas ”peroxisome proliferator-activated receptor α” vilket har en antiinflammatorisk effekt genom att hindra ”nuclear factor-κB” och ”activation protein-1”.”

IBS, PCOS, fetma, diabetes typ 2, epilepsi, parkinsons, alzheimers, bipolär sjukdom, schizofreni, ADHD, sköldkörtelbesvär osv. Har du, eller känner du någon som lider av detta – ge den här boken (och en ketogen diet) en chans. Den är otroligt spännande och du får en förklaring till allt vad ketoner – och riktig mat, innebär. Jag har ju själv varit vegetarian och åt under dessa 10 år extremt fettfattigt (JA, jag var livrädd för fett och för att gå upp i vikt). Resultatet var trötthet, järnbrist, ingen energi och ständig hunger. En vegetarisk lågfettkost passade inte mig alls. Jag var smal men ändå lite plufsig i kroppen och hur mycket jag än tränade fick jag inte de minsta muskler (svag var jag också!). Alla kroppar är givetvis olika och det som passar mig kanske inte alls passar dig. Dock tycker jag att du ska testa detta med ketos – prova dig fram! Jag var extremt skeptisk till högfettskost från början, men så har man ju också blivit hjärntvättad via media…!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s