“STRESS ÄR EN AV DE VÄRSTA OHÄLSOFAKTORERNA”

100 % stressfri hundpromenad i naturen!

“Stress är en av de värsta ohälsofaktorerna har man sett. Den är lika svår som rökningen, som är den värsta ohälsofaktorn vi har. Sänk axlarna, minska antalet bollar man har i luften, försök få kontroll. Jag tror att det viktigaste är att man inser att man är stressad, jag skadar mig själv, jag mår inte bra.”

Så säger Bertil Marklund, läkare och forskare vid Göteborgs Universitet. I sin bok “10 tips – må bättre och lev tio år längre” avslöjar Bertil hemligheterna bakom ett långt och hälsosamt liv. Ekologisk mat, vardagslycka, kaffe och återhämtning från stress är några av de områden som tas upp i boken… Idag vet vi att multitasking/många bollar i luften är ett fenomen som orsakar kaos i hjärnan – ändå är just den egenskapen (som då tydligen ingen med en människohjärna egentligen ska klara av eller vara lämpad för!) nästan ett krav både på arbetsmarknaden och i skolmiljön. Ingen får visa sig svag, ingen får säga att man är stressad, ingen får säga att något är jobbigt, ingen får säga att man behöver hjälp. När jag frågar patienterna på mitt jobb hur de mår är svaret i 99 % av fallen “jag mår bra”. Då säger jag alltid: Don’t lie to me! – Hur mår du egentligen? 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s