GRÄSBETAT!

Så här kan lunchen se ut om man överlåter matlagningen till mig! Tyvärr var den gräsbetade oxfilén slut och jag valde Hälsingestintans etiska kött (vad innebär etiskt?). Tyvärr smakade köttet ingenting jämfört med det gräsbetade. Dessutom var det betydligt segare och svampigare i konsistensen. 1-0 till Gröna Gårdar!

Varför är jag noggrann med vad djuren äter? För att kor är anpassade till att äta gräs. Spannmål – snabbsmälta kolhydrater, är kor inte genetiskt anpassade till att äta i större mängd. Resultatet blir onormalt höga insulinvärden och inlagring av sjukliga mängder fett, till och med inuti musklerna.

  • Gräsbetande djur producerar högre andel Omega 3 fettsyror. Det beror på att gräset djuren äter innehåller ALA, vilket omvandlas till essentiella omega 3 fettsyror, EPA och DHA,  med hjälp av de enzymer djuren har i sina magar. 
  • Vitamin- och mineralrikare. Kött från gräsbetande djur innehåller betydligt högre värden av vitamin E än djur uppfödda på spannmål. Vitamin E är en viktig antioxidant som bland annat skyddar mot oxidativ stress. Dessutom innehåller köttet en betydligt högre andel av andra viktiga vitaminer och mineraler som betakaroten, riboflavin, kalcium, magnesium och kalium. 
  • Bättre djurhållning. Gräsbetande djur får leva, röra på sig och äta naturligt vilket minskar infektioner, sjukdomar, antibiotika och stress. Dessutom får de växa till sig i egen takt utan en massa kraftfoder som kan orsaka ohälsa och hormonella störningar. 
  • Bättre för miljön. Att mata djur med spannmål är kostsamt för miljön, det behövs inte bara åkermark utan maskiner som slukar fossila bränslen. Gräsbetande djurhållning år både en ekologiskt hållbar och effektiv metod där betesmarkerna hålls vid liv och underhålls utan maskiner, dessutom bidrar betesdjuren till en rik biologisk mångfald av växter, fåglar, insekter och andra småkryp.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s