HORMONELL BALANS MED MIA LUNDIN

Igår var jag och lyssnade på Mia Lundin som pratade om hur man uppnår hormonell balans, vad som händer i kroppen under PMS, förklimakteriet och klimakteriet, hur ADHD kan behandlas utan läkemedel, varför det är så viktigt att äta näringsrik mat och vikten av fysisk aktivitet. Är det meningen att vi ska ta hormoner när vi ska åldras och dö? Varför har män och kvinnor olika egenskaper och beteenden (den evolutionära utvecklingen går långsamt…!), hur säkert är det att ta bioidentiska hormoner, hur minskar man stress, vilken tid i månaden ska blodprover tas för att få korrekta FSH och östradiol-värden och mycket mer. Två timmar flög förbi!

Mia pratade dessutom om serotonin och kopplingen till ADHD. Jag tycker själv att det är oroväckande att så många unga har diagnosen ADHD och medicineras för detta. Är detta rimligt? Så här skriver Mia på sin hemsida:

Jag tror att det finns väldigt många tonåringar som lider av symptom från lågt serotonin. Dom är ofta stressade och använder upp serotoninet fortare. Dom fyller inte på med näringsrik kost. Det är ju viktigt att äta proteiner och grönsaker eftersom dom förser kroppen med tryptofan, B-vitaminer och calcium som behövs för att tillverka serotonin. En annan anledning att tonåringar lider är att dom är framför en dataskärm och/eller mobilen hela dagen (och ibland natten) vilket båda orsakar ökat dopamin. Med för högt dopamin känner man sig överstimulerad, agiterad och irriterad och kan inte sova. Genom att öka serotoninet minskar man dopaminet och känner sig därför lugnare och mer harmonisk.
Typiska symptom som tonåringar lider av som tyder på serotoninbrist är:

Sömnsvårigheter
Oro
Ångest
Raseriutbrott
ADHD symptom som egentligen är från oro och ångest
(Mia föreslår följande behandling).

Har du inte läst Mias bok Kaos i kvinnohjärnan – läs den! Det är så otroligt många kvinnor som erbjuds antidepressiva läkemedel när det kanske är en helt annan typ av behandling som krävs för en kvinna som är på väg in i förklimakteriet/klimakteriet. Binjurar, sköldskörteln, signalsubstanser, inflammation, stress…. Hur viktigt det är att se kroppen som en helhet känns mer aktuellt än någonsin!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s