BRAIN OCTANE


Jag har varit galen i Dave Asprey’s Bulletproof coffee sedan första koppen! Det var en av mina PT-kunder som tipsade om blandningen av kaffe, kokosolja och ghee. Jag var extremt skeptisk och det tog några månader innan jag vågade prova men efter att ha läst Asprey’s bok The Bulletproof Diet så bestämde jag mig för att testa. Nu har jag uppgraderat (!) kaffet och har bytt ut kokosoljan mot Brain Octane, 1 tsk ghee har jag fortfarande i. Jag köper Brain Octane hos Succeeder som skriver så här om MCT-oljan:

Brain Octane MCT-olja består av 100% kaprylsyra (8:0 MCT), 18 ggr mer koncentrerat än i kokosolja. Kaprylsyra tas snabbt upp av kroppen jämfört med andra fetter och omvandlas till energigivande ketoner.

Medellånga mättade fettsyror (MCT, Medium Chain Triglycerides) är en unik form av fett som kan ge en lång rad positiva effekter. På grund av deras kortare kedjelängd (8 till 12 kolatomer), har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över längre fettsyror.

Den kortare kedjelängden innebär att MCT snabbare absorberas och förbränns av kroppen, vilket resulterar i en mycket snabbare omvandling till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler. MCT tas nämligen upp, utan behov av galla, från tarmen direkt till blodet (portådern) som är på väg till levern, till skillnad från de längre fettsyrorna som går via lymfan och först därefter vidare till levern. Hastigheten med vilken kroppen tar upp MCT kan jämföras med upptaget av glukos.

MCT omvandlas därefter i levern i stor utsträckning direkt till energi i form av ketoner och lagras endast till mycket liten del som fett. De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT beror på att de korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och inte kräver närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör.

Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner. Ketoner är ett av två ämnen som hjärnan kan använda för energi (glukos är det andra). MCT är därmed ett bra val för alla som är i behov av mer energi. MCT gör att kroppen lättare kommer i ketos, genom den ökade mängden ketoner som bildas. 

På senare år har MCT blivit allt populärare bland idrottare som vill öka sin energi och förbättra uthålligheten under högintensiv träning, samt idrottare som äter lågkolhydratkost där MCT fungerar som en alternativ snabb energikälla. I djurstudier har forskare visat att MCT kan öka fysisk uthållighet. MCT har även visats kunna ge en ökad mättnadskänsla samt öka fettförbränningen. Den ökade ämnesomsättningen kan bero på det faktum att MCT beter sig metaboliskt likt kolhydrater, samt att de främjar bildandet av ketoner.

Bröstmjölk innehåller MCT (ca: 6-20%) och i livsmedel förekommer MCT naturligt framförallt i kokos- och palmkärnolja. Fram till början av 1980-talet var MCT i princip endast tillgängligt som en beståndsdel i dessa livsmedel. Men Dr Vigen K. Babayan, verksam vid Harvard University, utvecklade en process för att tillverka dem i stora mängder. Intag av ren MCT är ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt höga doser. För att få i sig 1 matsked MCT behöver man nämligen äta omkring 6 matskedar kokosolja. Kokosolja har även andra fördelar och en kost där båda ingår är det bästa. MCT är väldigt stabil som olja och kan därför användas i matlagning vid temperaturer upp till 160°C.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s