HUR ÖKAR MAN ANTALET HJÄRNCELLER?

IMG_4780Kan man öka antalet hjärnceller? Yes, you can! Jag älskar att nörda in mig på det mesta som har med hjärnan att göra och är lite besatt av hur man kan boosta sin hjärnas plasticitet genom t.ex. kost, meditation, yoga, intervallträning, sömn…

Det som verkar påverka hjärnans plasticitet är bl.a:

Omega-3
Grönt te
Ginseng
Tryptofan
Rosenrot
Mullbär
Blåbär
Magnesium
D-vitamin
ALA
Ashwagandha
Kanel
(…och en massa annat!)

Det som hämmar nybildning av hjärnceller är framförallt olika former av stress (surprise!). Förutom uppenbara ohälsosamma vanor som rökning och ett högt sockerintag påverkar ohälsosamma relationer av olika slag vårt välbefinnande betydligt mer än vad vi tror. Jag avskyr alla former av stress och är inte alls speciellt förtjust i uttryck som “många bollar i luften”, “mycket på G”, “högt tempo” osv. Allvarligt talat, vem gillar egentligen att ha en massa olika saker på gång samtidigt? Hjärnan är inte ens gjord för multitasking så att folk som t.ex. dagligen levt under konstant jobbstress och hög press förr eller senare bränner ut sig eller drabbas av diverse sjukdomar borde vara en fullständigt normal reaktion. Varför kvinnor drabbas oftare än män är logiskt. Lyssna på Anna Sparres intervju med Mia Lundin så får du förklaringen där.

Hjärnans plasticitet påverkas negativt av bl.a.:

Kronisk stress
Alkohol
Droger
Rökning
Fria radikaler
Socker
Fetma
Arbetslöshet
Kontrollerande/oförstående/icke empatiska/känslokalla/utnyttjande chefer
Ohälsosamma/icke-genuina relationer (hot, våld, mobbning, icke kärleksfulla, “låtsas-/fejk-/fasad-“, medberoende)

Att bryta en ohälsosam vana eller avsluta en ohälsosam relation är aldrig för sent, men ju tidigare desto bättre. Hjärnan kan förnya sig och har förmåga att anpassa sig till nya situationer och erfarenheter oavsett om du är 20, 30, 70 eller 80 år men den gör det inte av sig själv och givetvis handlar det om ett holistiskt arbete; body, heart, mind, spirit!

Advertisements

2 thoughts on “HUR ÖKAR MAN ANTALET HJÄRNCELLER?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s