POKÉMON GO KAN SKADA HJÄRNAN

“Spelet kan ha samma effekter som vissa droger, säger hjärnforskaren Elan Barenholtz vid Florida Atlantic University. Han menar att Pokémon Go stimulerar hjärnan och kan leda till ett vanebildande beteende. Spelets belöningssystem är ett farligt alternativ, säger han. Precis som när det handlar om illusioner, så vet du att de är felaktiga, men en stor del av din hjärna köper dem ändå.”

Det finns alltså neurologiska risker med att spela Pokémon Go. Forskning visar att för många timmar med din Iphone kan resultera i atrofi (förtvining av celler) i nucleus caudatus och hippocampus – de delarna av hjärnan som bl.a. är involverade i vår förmåga att orientera oss. Studier visar att barn som spelar för mycket spel av typen Pokémon Go får en minskning av grå hjärnsubstans i hippocampus vilket kan leda till neurologiska skador senare i livet. Även Alzheimers kopplas ihop med för många timmar framför skärmen.

Jag var skeptisk till Pokémon Go första gången jag hörde talas om spelet. Självklart är det bra att de som spelar kommer ut och träffar andra och andas lite frisk luft, men ska det verkligen behövas ett beroendeframkallande spel för detta? Är det inte bättre att uppleva the beauty of nature utan en Iphone? Igår höll jag på att cykla på en medelålders man som plötsligt tvärstannade på cykelbanan för att fånga en Pokémon.

Läs här om psykologin bakom spelet och hur den tar över din hjärna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s