GASTRIC BYPASS MOT BARNFETMA?

ALLA MÅSTE LYSSNA – På Jonas Coltings senaste podd om barnfetma och gastric bypass! Även jag har på senaste läst i media om hur överviktiga barn och tonåringar opereras för fetma och tycker personligen att detta är rent vansinne. Även om jag arbetar inom sjukvården blir jag, liksom Jonas, chockad men framför allt upprörd över sjukvårdspersonalens (dietister, sjuksköterskor, läkare…) bristande kunskap om kroppens biokemi och hormonella system samt hur kost och livsstil påverkar detta.

Första gången jag var på BVC var chockartat; precis som Jonas berättar i sin podd rekommenderas överviktiga barn en kolhydratsrik kost bestående av mängder av sockertriggande spannmål och lättprodukter – margarin, lättfil, lättmjölk, fiskpinnar, bröd, falukorv, potatis, pasta… Även anorexiamottagningen arbetar utifrån tallriksmodellen vilket är fullständigt absurt med tanke på de senaste årens forskning där det ses ett klart samband mellan kolhydrater och ångest, depression, personlighetsstörningar samt psykisk ohälsa i allmänhet. Den enorma okunskapen inom kostens effekt på kroppen (både fysiskt och psykiskt) gör mig så extremt upprörd för det är så otroligt många patienter som kan må så otroligt mycket bättre om de istället för att få “rätt typ av medicinering” får hjälp med att välja “rätt typ av livsstil”.

Jag är inte ett fan av fetmaoperationer, jag vill tro att det finns andra alternativ än att operera om friska organ. Dessutom har jag sett alldeles för många exempel på hur kroppen liksom klappar ihop både på insidan och utsidan efter gastric bypass; näringsämnen som inte tas upp ordentligt, 10-talet re-operationer pga diverse komplikationer, smärta, depression, ångest, kvinnor som börjat få skägg, sköldkörtelproblem och allmänna mag- och tarmproblem. Att vuxna utsätter sig för detta är ett eget val där de själva får ta konsekvenserna men att barn tvingas genomgå operationer där friska organ, som Jonas uttrycker det: stympas, är tragiskt.

Jag följer My/LCHF-ingenjören som nyligen skrev ett inlägg om just detta. My har gjort en otrolig viktresa så hon vet vad hon pratar om – minus 79 kg med hjälp av LCHF och träning. Läs hennes blogg här för att få bekräftat att det finns betydligt bättre alternativ för överviktiga barn – och vuxna, än att operera friska organ. Det är liksom inte själva magsäcken som är problemet.

Kolla in Kostdoktorn – Sveriges största hälsoblogg som drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Mycket intressant information om hur kosten påverkar vår hälsa och då framför allt de västerländska sjukdomarna som t.ex. fetma, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom, och hur vi genom att välja rätt typ av mat faktiskt kan undvika, reversera eller tillfriskna från många sjukdomstillstånd utan läkemedel. Alla som har ett barn där gastric bypass erbjuds som ett alternativ bör tänka till minst en extra gång och läsa på om hur livsstilsförändringar som t.ex. LCHF kan vara en betydligt hälsosammare och naturligare lösning på problemet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s