FORSKNING & FRAMSTEG: IMMUNFÖRSVARET OCH HJÄRNAN

Till morgonkaffet läste jag artikeln i senaste Forskning & Framsteg om Stina som drabbats av en akut psykos på grund av en autoimmun sjukdom. Skrämmande och intressant om hur otroligt komplicerad kroppen är, hur mycket och hur lite vi vet. Hur svårt det är att ställa en korrekt diagnos. Som K brukar säga; hela kroppen servar hela kroppen.

Stina drabbades till en början av epileptiska anfall men efter en tid också kronisk huvudvärk och tillslut vanföreställningar. Stina lades in på en psykiatrisk avdelning då man misstänkte psykos men sjukdomen hade inte kommit smygande utan brutit ut under en helg. Efter flera månaders vård ställde läkarna diagnosen NMDA-receptorencefalit, en sjukdom som beror på att antikroppar hindrar hjärnans NMDA-receptorer från att fungera som de ska.

I den friska hjärnan tar receptorerna emot kemiska signaler som reglerar nervcellernas elektriska aktivitet. Det narkotika­klassade ämnet fencyklidin – mer känt som PCP eller angel dust – blockerar NMDA-receptorer. I stora doser kan drogen bland annat orsaka ­hallucinationer, förföljelsetankar och krampanfall. När anti­kroppar påverkar receptorerna på liknande sätt uppstår alltså samma symtom.

Stinas immunsystem hade gått till attack mot hjärnan på ett sätt som till slut skulle leda till att hon blev inspärrad på psykiatrisk klinik med övervakning dygnet runt. Idag är Stina återställd och pluggar till sjuksköterska! Läs hela artikeln om Stina här.

SvD publicerade en artikelserie för några år sedan om psykisk sjukdom där de tar upp sambandet mellan immunförsvaret och hjärnan och förra året skrev Läkartidningen att NMDA-receptorencefalit ofta misstolkas som psykisk sjukdom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s