MACADAMIAS

Det här märket finns säkert även i någon butik i Göteborg! Macadamianötterna från Seeberger är definitivt de godaste jag ätit (och det känns som om jag har provat hur många märken som helst, råa, rostade, med och utan salt!). Oftast köper jag råa och osaltade… 

Macadamianötterna är egentligen den enda nöten som rekommenderas på en striktare LCHF/keto-kost; kolhydraterna ar ofta under 5 gram (varierar nagot beroende pa marke) och fettinnehallet ar hogt, runt 75 gram. Nu ska man sa klart inte frossa i macadamias (svår att låta bli dock!) aven om de passar perfekt i keto-kosten, for det kan bli for mycket av allt, men jag älskar att äta macadamianotter till kaffet!

Macadamianöten är en relativt ny nötsort som inte upptäcktes förrän på 1800-talet. Den började odlas i Australien men nu mer finns det plantager även i Sydafrika, Kalifornien och Mexiko.

  • Högt innehåll av järn – Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
  • Källa till magnesium – Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
  • Hög andel omättat fett – Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Högt innehåll av omega-3 – Omega-3 är en en grupp fleromättade fettsyror som vi människor behöver få i oss från kosten. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.
  • Högt fiberinnehåll – Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
  • Lågt sockerinnehåll – Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s