GÅR DET ATT BIOHACKA ETT BEROENDE?

På vägen hem igår lyssnade jag på senaste avsnittet av Bulletproof Radio där Dave Asprey och Dr. Mark svarar på huruvida det går att biohacka ett beroende eller inte. I avsnittet börjar de med att diskutera heroin men går sedan in på alkohol/läkemedel/spel/sex/mat och varför en del blir beroende och andra inte. De avslöjar även att ett av de absolut vanligaste beroendena inte är drogrelaterade utan istället handlar om “the addiction to intensity and to drama”; ett beteende som ofta växer fram hos personer som inte är rotade och trygga i sig själva och därför söker efter “aliveness” hos någon annan. Minst sagt en spännande diskussion om olika typer av beteenden och dess konsekvenser.

I avsnittet tar de upp bl.a:

  • Varför det svåraste är att erkänna för sig själv att man har ett problem – trots att majoriteten av alla runt omkring förstår.
  • Varför det är så viktigt att integrera en biokemisk rehabilitering i tillfrisknandeprocessen och varför många rehabcenters i USA utesluter socker och kolhydrater i kosten.
  • Varför en missbrukare ska fråga sig själv: hur gammal är jag just nu?
  • Varför ett missbruk egentligen handlar om “tankar om känslor” istället för att “känna känslor” och varför aktiviteter som dessa är kopplade till låga dopaminnivåer – oavsett om det handlar om ett heroinberoende eller ett matmissbruk.

Lyssna här!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s