CANCERFONDENS SOCKRADE KOSTRÅD

Det är tur att det inte bara är jag som har reagerat över Cancerfonden och deras samarbete med sockerindustrin. Som Monique skrev på sin blogg så upptäckte Otto Warburg redan på 1930-talet sambandet mellan cancerceller och glukos (kolhydrater) men det verkar ha glömts bort trots att Warburg fick Nobelpriset 1931 och bl.a. kunde visa att cancerceller till skillnad från andra celler hade en helt annan metabolism; de klarar sig utan syre men är starkt beroende av glukos. (Cytostatika blandas för övrigt med glukos så att tumören kan ta upp glukoset och då även cytostatikan. Läs mer på Martinas blogg om hur tumörceller som har glukostransporterande proteiner på ytan fångar upp socker i blodet och för in det i cellerna).

Monique tar även upp Cancerfondens kostråd där de bl.a. rekommenderar:

  • ”ät som vanligt”
  • ”ät sötsaker om du har dålig aptit”
  • ”använd flytande margarin eller olja i matlagningen”
  • ”ät mindre mättat fett”
  • ”välj nyckelhålsmärkta livsmedel”
  • ”färdiglagad mat är ett bra alternativ”

Jag har ju själv sett hur personal inom vården uppmanar svårt cancersjuka patienter att äta riktigt dålig mat (chips, lösgodis, färdiglagade rätter, läsk, ostbågar, kanelbullar, kakor, juice) och jag förstår inte hur vi i Sverige fortfarande har svårt att ta till oss den senaste (i och för sig rätt så gammal nu…!) forskningen vad gäller cancer och kost. Money talks, som alltid, men som Monique skriver så börjar det faktiskt bli lite pinsamt för det är så uppenbart att Cancerfondens kostråd gör mer skada än nytta; margarin och fruktkräm? Ja, nedsatt aptit, förändrat smak- och luktsinne samt illamående är vanligt vid cancer men att uppmana de som drabbats av sjukdomen att äta för ohälsa är oacceptabelt.

October är ju Rosa Bandet-kampanjens månad och även Carolina Werling som driver HÄLSOSANT har cancer som tema. Carolina har hittills intervjuat Peter Wilhelmsson och Henning Saupe där cancer diskuteras utifrån ett betydligt mer funktionsmedicinskt perspektiv. Lyssna här!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s