BOKTIPS: HEALING WITHOUT FREUD OR PROZAC

Jag älskar att läsa innan jag somnar och rekommenderar ALLA att kolla in bestsellern Healing without Freud or Prozac av Dr David Servan-Schreiber. Är det verkligen rimligt att behandla stress, ångest och depression med den mängden psykofarmaka som vi faktiskt gör idag? Efter en resa till Indien började Dr Servan-Schreiber ifrågasätta allt han lärt sig under läkarutbildningen och de behandlingsmetoder som han och kollegorna använde sig av. Istället för piller började Dr Servan-Schreiber undersöka hur t.ex. omega-3, ljus, akupunktur och framför allt kärlek påverkar vår hjärna. Boken börjar med en redogörelse för hur vår hjärna har utvecklats (från limbiska systemet till neocortex) hur hjärnan fungerar och vad som egentligen händer i en hjärna som får i sig ångestdämpande och antidepressiva mediciner – och kanske framför allt vad som händer när tillförseln av dessa läkemedel upphör.

“Without emotions, life would have no meaning. Without love, beauty, justice, truth, dignity, honour, and the satisfaction each of these provide, what would make life worth living? Step by step, they point us in the right direction. We are continually gravitating towards more love, more beauty, more justice, and seeking to distance ourselves from their opposites. Without emotions, we lose our fundamental bearings – we cannot make choices that reflect what truly matters most to us. 

Some people with serious mental issues lose that ability. They enter a kind of emotional ‘no man’s land’. If we are incapable of controlling our existence, life loses its meaning. No emotion, no life.”

Den här boken är lättläst, det behövs ingen tidigare kunskap om hur hjärnan fungerar, inte heller om psykofarmaka. Healing without Freud or Prozac är skriven på ett enkelt språk (är inte det minsta deprimerande eller ångestframkallande om man är rädd för det – tvärtom, det här är jättespännande!) och de som jag vet har läst denna har fått sig ett riktigt wake up call vad gäller livsstilsval och dess effekt på den psykiska hälsan. Här finns boken att köpa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s