PROBIOTIKA: SURKÅL

Efter sommarens 100-dagars antibiotikakur, min envisa förkylning och efter att ha lyssnat på Dave Asprey’s senaste intervju med neurologen David Perlmutter angående hjärnans connection med mage-tarmsystemet – och hur mycket vi själva kan påverka denna koppling via kosten, kände jag att det var dags att börja äta surkål igen..!

De bakterierna som är verksamma vid jäsningen av surkål heter mjölksyrabakterier. Bakterierna producerar mjölksyra, en organisk syra som är lätt för vår kropp att bryta ned. Surkål innehåller bl.a. C-vitamin och antioxidanter, gör att vitaminer och mineraler tas upp lättare, sägs ha en antiinflammatorisk effekt, motverka cancer och minska allergibesvär. Dessutom fungerar mjölksyrebakterierna som probiotika och det är ju just detta som kan påverka allt från immunförsvar till fettförbränning! Tänk på att Hippocrates för flera tusen år sedan sa att “all disease begins in the gut”

Var noggrann med vilken typ av surkål du köper, den ska absolut inte vara pastöriserad – läs på burken. Jag väljer alltid surkål på glasburk (ofta från Tistelvind). Tänk på att det räcker med några matskedar surkål till maten – inga mängder alltså! Tydligen ska surkål ha bäst “effekt” om man äter det till frukost på tom mage men här får man ju så klart prova sig fram.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s