FRIGGS ÖRTTE – MYNTA NÄSSLOR

Wow! Det här örtteet från Friggs kostar hälften så mycket som Pukka och Yogi Tea… Jag älskar ju nässelte och mixen av nässlor och mynta är en fullträff! Nässlan är alkalisk, inflammationsdämpande och vätskedrivande och innehåller bland annat karotin, vitamin A, C och flera viktiga mineraler.

Många tjejer dricker ju nässelte för att det är detoxande och vätskedrivande – MEN! då nässlor även blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron), det manliga könshormon som kopplas ihop med skallighet, kan ju även män unna sig en kopp…!

Så här skriver Ila (en av de få bloggare jag följer!) om nässlans innehåll:

Acetylkolin som lugnar ner hjärtrytmen, stimulerar frisättande av noradrenalin i blodet, produktionen av saliv, slemämnen, saltsyra, matsmältningsenzymer, svettkörtlar, spänning och sammandragningar i skelettmuskulaturen samt tarmarna och urinblåsan, slappnar av ögats lins och drar samman iris och pupill.

Histamin som är ett hormon som vidgar kärlen och verkar sammandragande på den glatta muskulaturen i mage, tarm, bronker, vener och artärer. Involverad i illamående, kräkningar, blodtryck och hudreaktioner.

Serotonin som förbättrar sömnen och läker vävnader, deltar i bearbetningen av sinnesförnimmelser i centrala nervsystemet, stimulerar korttidsminnet.

Myrsyra som tillsammans med nässelgiftet bidrar det till ökad genomblödning.

Smörsyra som hjälper cellerna på tarmens insida att hålla sig friska och reducerar risken att cancerframkallande ämnen skadar tarmen.

Klorofyll som tillsammans med järn stimulerar blodbildningen.

Xantofyll som är ett karotinämne som stöder läkning av sår.

Karotin som är ett förstadium till vitamin A, vilket behövs för kroppens tillväxt och att hålla slemhinnorna friska. Motverkar nattblindhet och dålig syn.

C-vitamin som underlättar upptaget av järn och är nödvändigt för bindväven. Förhindrar skadeverkningar av fria syreradikaler, reducerar effekterna av många allergiframkallande substanser, hjälper till att behandla och undvika vanliga förkylningar, bidrar till att sänka kolesterolhalten i blodet och stärker immunförsvaret.

Garvämnen, ex garvsyra som är ett av de starkast sammandragande ämnen som kan fås ur växtriket och är  också inflammationshämmande, antiseptiskt och dödar virus.

Slemämnen som är sammansatta kolhydrater som bildar ett slags gelé då de kommer i kontakt med vatten och kan användas vid infektioner och inflammationer.

Magnesium som ingår i enzymer, som styr produktionen och förbrukningen av energi och är en förutsättning för normal funktion av lever, bukspottskörtel, nervsystem och muskler. Det aktiverar enzymer som löser upp blodproppar och fibromer, stimulerar immunförsvaret, det hormonella systemet och matsmältningen. Det gör nerv- och muskelcellerna mindre benägna att irriteras.

Kalium som aktiverar ett stort antal enzymer och är viktigt för nervernas förmåga att reagera på stimuli och leda impulser. Det reglerar hjärtrytmen och har inflytande på hormonbalansen samt medverkar vid omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Det är nödvändigt för njurarnas funktion och för att upprätthålla syra-balansen.

Kisel som har en främjande inverkning på tillväxt och utveckling, stärker bindväv, muskler, ben, tänder, hår, naglar, hud och slemhinnor. Tillsammans med koppar upprätthåller kisel bindvävens elasticitet. Finska undersökningar har påvisat ett samband mellan frekvensen av hjärtinfarkter och en låg kiselhalt i dricksvattnet.

Svavel som är ett grundämne som ibland förekommer fritt i naturen och är ett livsviktigt grundämne och ingår som spårämne i fett, kroppsvätskor och skelett. Svavel är oumbärligt vid tillverkning av broskvävnad.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s