HEL KYCKLING I UGN

Världens enklaste kycklingmiddag! Jag gillar ju att laga hel kyckling i ugn, det är så himla lätt och så mycket godare än kycklingfiléer… Dessutom kan man göra vad man vill i ca 1,5 timme (175 grader) för kyckling lagar i princip sig själv (förutom att jag brukar ösa den några gånger med marinaden).

Marinad

Olivolja
Äppelcidervinäger eller balsamvinäger
Riven ingefära
Citronsaft
Cayennepeppar, chipotle eller chili
Pressade vitlöksklyftor
Honung

Jag köper nästan alltid kyckling från Bjärefågel , självklart antibiotika- och GMO-fri men inte ekologisk – en märkning som man inte ska låta sig luras av:

“Om vi födde upp ekologisk kyckling skulle vi behöva använda fiskmjöl i startfodret för att fåglarna skulle må bra. Det bidrar till utfiskning av haven och det tycker inte vi är så ekologiskt. Skulle vi ha ekologiskt kyckling skulle vi också bli tvungna att importera väldigt mycket foder, vilket inte heller är ekologiskt hållbar. Idag använder vi istället nästan enbart närodlat foder.

Det svenska klimatet är väldigt varierande. Med undantag av ett par sommarmånader skiftar vädret ofta väldigt snabbt mellan kyla, regn och blåst. När kycklingarna går ute blir de fuktiga om ben och fötter. Denna fukt tar de med sig in i stallbädden, som lätt blir frätande och skadar fåglarnas fötter och ben. Det vill vi inte ska ske. Våra fåglar ska ha en bra fothälsa och det har de idag.

Med utevistelsen kommer också stora risker med olika smittor, som campylobakter och salmonella. Det vill vi inte utsätta våra kunder för. Vi har istället valt att satsa på en bra inomhusmiljö med dubbelt så mycket plats per fågel jämfört med vad som krävs. Våra besättningar är små och våra fåglar äter ett helt vegetabiliskt GMO-fritt foder. Vi hanterar alltid frågarna med två händer om kropp och vingar, för att inte riskera att de blir skadade. Alla våra uppfödare ligger maximalt cirka tio mil från vårt egna slakteri i Slättaröd utanför Torekov.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s