HORMONSTÖRANDE ÄMNEN

“Aldrig tidigare har vi sett en större belastning av hormonella sjukdomar, såsom cancer i bröst, testiklar, äggstockar och prostata, försämrad hjärn­utveckling, diabetes, fetma, icke nedvandrade testiklar, missbildad penis och låg spermiekvalitet. Den överväldigande majoriteten av forskarna inom området som aktivt söker orsakerna till dessa ­oroande hälsotrender är överens om att flera olika faktorer är inblandade, och bland dessa finns även kemikalier som kan störa våra hormonsystem.

Flera vetenskapliga sammanslutningar har påpekat att dessa kemikalier, som benämns hormonstörande, utgör ett hot mot världshälsan. Bland ­ämnena finns flamskyddsmedel i möbler och elektronik, mjukgörare i plast- och hygienprodukter, och i bekämpningsmedel vars spår hittas i vår mat. De kan interagera med naturliga hormoner under kritiska perioder av utveckling, under graviditet ­eller pubertet, när våra kroppar är extra känsliga.”

Spännande (och skrämmande) artikel i SvD om hormonstörande ämnen. Missa inte den!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s