JULDAGEN

img_5616img_5614Det är faktiskt superlätt att tillaga kalkon! Den sköter sig liksom själv i ugnen men det tar några timmar…! Istället för att pensla och ösa med smör gjorde vi den här marinaden som sedan utgjorde basen för såsen:

  • 2 schalottenlökar 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 röd chilifrukt 
  • 1 dl chilisås 
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1/2 dl japansk soja 
  • 1/2 dl honung 
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice 
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 tsk chipotlekrydda

Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka till en sirapsliknande konsistens. Pensla kalkonen med blandningen under tillagningen. Vi gjorde extra mycket glaze så att den även räckte som bas till såsen; låt glazen koka upp och häll i ca 5 dl vatten, låt blandningen sjuda och reduceras något innan den silas (här får man använda sitt smaksinne!). Tillsätt grädde (eller vad man föredrar!) och låt sjuda.

Till förrätt blev det salmalax med bl.a. mango, avokado, granatäpple och crema di balsamico.

Till kalkonen hade vi sötpotatispuré och brysselkål som först kokades och bryntes i smör och honung. Sötpotatisen kokades och mixades med smör, lite grädde och salt i en blender. Hur lätt som helst! Desserten – christmas pudding, är jag inget fan av alls utan hoppar alltid över. L påstod dock att årets pudding som kom från Marks & Spencer var den godaste hon någonsin hade smakat..!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s