KOKA DIN EGEN BENBULJONG!

Som före detta vegetarian trodde man ju inte direkt att man skulle koka buljong på kalkonskrov. Tur att man kan läsa på och ändra sig…! Egen buljong blir ju helt klart bäst, man vet hur köttet har växt upp (om man som i det här fallet köper direkt från en slaktare), den innehåller absolut inga tillsatser och man kan välja smaksättning själv (lök, vitlök, rotfrukter, citron, balsamvinäger osv). Dessutom är buljong riktig beauty food, bättre effekt än alla kosttillskott man kan tänka sig!

Lägg kalkonskrovet i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet. Skär 1 morot, 1 gul lök, 1 liten purjolök och 1 selleristjälk i bitar och lägg i kastrullen. Jag brukar för det mesta ta det som finns att tillgå! Tillsätt 4–5 persiljekvistar, vitpepparkorn, lagerblad och 1 1/2 tsk salt. Låt småkoka under lock i ca 2-5 timmar. Sila av buljongen. Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna. Buljongen är perfekt i kycklinggrytor eller soppor.

Det bästa är att egengjord buljong är så otroligt nyttigt:

  • Buljong innehåller kollagen; en familj av biomolekyler som bland annat innehåller glukosaminoglykaner som hjälper till att hålla leder friska. Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna.
  • Benbuljong innehåller gelatin; ett av de viktigaste näringsämnena för att läka en läckande tarm. När man kokar sin egen buljong får man ut rikligt med gelatin förutsatt att man använder ben med brosk och leder eftersom det är där gelatinet kommer från.
  • Benbuljong innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern. Glycin hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra, som hjälper till att skydda celler från gifter och fria radikaler.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s