01.00-05.00

Jag längtar efter ljuset! Det är så fantastiskt att få yoga (eller hur man nu väljer att träna kropp och själ!) i soluppgången men jag vaknar ju långt innan dess… Ibland redan klockan 04 och tyvärr har jag svårt att somna om. Kroppens optimala vila och återhämtning sker mellan 01-05 och studier visar att kroppen enbart kan “transformera” sig när den sover, det är liksom då den är som mest aktiv vad gäller reparation och återhämtning.

I hypotalamus finns vår inbyggda masterklocka, den cirkadiska klockan. Masterklockan styr sömn och vakenhet via två kärnor som ansvarar för sömn respektive vakenhet. Masterklockan har stor inverkan på kroppens hormonfrisättningsmönster. Frisättningen störs om vi inte får den sömn vi behöver. Kortvarig sömnbrist leder inom en vecka (!) till flera hormonförändringar, bland annat minskar musklernas förmåga att ta upp socker på samma sätt som hos typ 2 diabetiker.

Sömn beskrivs ofta som stressens motsats och dämpar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet som påverkar bl.a. blodtrycket. Kronisk sömnbrist under lång tid ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sömn är även otroligt viktigt för den mentala hälsan – sömnbrist kan orsaka samma typ av skador på hjärnan som en allvarlig hjärnskakning.

Det sägs att “sovtåget” avgår var 80-120 min men att tidtabellen är personlig… Missar man en avgång får man vänta på nästa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s