MINDFULNESS – FUNKAR DET?

Svaret får du i dagens SvD där Åsa Nilsonne är intervjuad och pratar om hur hjärnan påverkas genom mindfulness. Jag är lite anti just uttrycket mindfulness men är övertygad om att vi kan påverka vår hjärna (och genom detta andra delar av kroppen) i betydligt större utsträckning än vi är medvetna om. Med hjälp av olika brain scan-tekniker har det påvisats att yoga faktiskt “rewires the brain”. De områden i hjärnan som förknippas med inlärning, minne, självkänsla, empati, stress, rädsla och ångest påverkas positivt. Och ju mer yoga och meditation desto bättre resultat!

Jag yogar och mediterar (och visualiserar) dagligen och har märkt stor skillnad. Både vad gäller t.ex. mitt eget beteende i olika sammanhang, mina egna reaktioner till vad som har skett och sker runt omkring mig och en massa annan värdefull information – kanske mest om mig själv men även om andra. Yoga och meditation sägs ju vara en resa med sig själv till sig själv och det stämmer ganska bra!

(Jag älskade boken H av Åsa Nilsonne! Det är en kärleksroman men den handlar om hjärnan och hippocampus, det område som organiserar våra minnen. Rekommenderas!).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s