GRÖNKÅL OCH GOITROGENER

Allt snack om salladsbrist i Europa… det finns ju hur mycket kål som helst i affären! Grönkål, svartkål, vitkål, rödkål… Kål är jättenyttigt och mycket godare än sallad! Jag köpte en mix av både grön- och svartkål som innehåller vitamin A, E, C och järn. Kål är en riktig superfood – verkar antiinflammatoriskt sägs kunna motverka cancer.

Dock ska man vara försiktig med att äta rå kål då det är en goitrogen och kan påverka sköldkörteln negativt (blockerar upptaget av jod). Jag tillagar alltid kål (och broccoli, blomkål = samtliga korsblommiga grönsaker) just på grund av detta. Smoothies med rå grönkål är fortfarande populärt när man bläddrar i hälsotidningar men har man låg sköldkörtelfunktion ska man alltså vara lite försiktig med detta och istället tillaga kålen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s