VÄSTERLÄNDSK MAT BIDRAR TILL DEPRESSION

För tre år sedan kunde forskare vid Harvard School of Public Health i Boston i en stor studie visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan tycks ha ett samband med den psykiska hälsan. De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammatorisk.

För mig som sedan flera år tillbaka älskar att (över!)konsumera kunskap som den ovan är kostens påverkan på vår psykiska hälsa inget nytt men jag hoppas att artikelserier som SvD’s “Maten och psyket” verkligen kan få fler att förstå hur kroppen fungerar som en helhet och hur mycket vi själva kan påverka. Jag vet hur otroligt lätt det är att få t.ex. antidepressiv medicin utskriven, jag vet vilka biverkningar som kan uppkomma, jag vet hur det är att se hur läkemedel påverkar och förändrar personligheten, jag vet hur svårt det är att trappa ner och jag är fullt medveten om att läkemedel ibland kan vara det enda alternativt men jag vet också att det i många fall finns andra lösningar än piller.

“Forskningen kring kopplingen mellan inflammation, mat och mental hälsa har släpat efter andra kroniska sjukdomar. Nu sker dock snabba framsteg och mängder av resultat pekar på ett tydligt samband till bland annat ångest och depression. De senaste åren har flera stora studier även rapporterat kopplingar till bipolär sjukdom och schizofreni liksom till adhd och autism, men även kognitiv svikt och demens.”

Kost och livsstil påverkar oss enormt – och det är bra! För då finns det så otroligt många effektiva men ofarliga lösningar utan biverkningar att ta till när det gäller att förbättra såväl den psykiska som fysiska hälsan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s