“NIO OVÄNTADE FAKTORER SOM KAN FÅ DIN TARM ATT MÅ DÅLIGT”

Missa inte SvD’s artikel “Nio oväntade faktorer som kan få din tarm att må dåligt”. Jag verkar pricka in det mesta (!) men är noga med att äta en kost som främjar tarmfloran. Tidigare kopplades bakterierna till sjukdomar som t.ex. IBS men idag visar studier att allt från diabetes och fetma till alzheimers och psykisk ohälsa har ett samband med bakteriefloran. Spännande!

Född med kejsarsnitt – Föds man med kejsarsnitt ökar risken för bl.a. diabetes, allergier och astma. När barnet ligger i mammans mage är tarmen helt steril. “Vid en vanlig förlossning börjar den omedelbart befolkas av mammans tarmbakterier, men vid kejsarsnitt kan det lika gärna bli första bästa bakterier som råkar finnas i rummet, på handtag, väggar och som personalen burit med sig.”

Antibiotikakurer – Aldrig tidigare har jag tvingats ta så mycket antibiotika som i år. Jag är inget fan av detta alls och tycker att användandet av antibiotika ska begränsas och undvikas in i det längsta. Som tur är fick jag aldrig antibiotika som barn och har verkligen undvikit behandlingar av dessa slag även i vuxen ålder. Antibiotikaresistens och rubbad tarmflora är vad som kan inträffa vid överanvändning. “Vi har mer än tusen olika sorters bakterier i våra magar och många är specialiserade på att bryta ner något väldigt speciellt födoämne. Om en sorts bakterier helt sopas bort av en antibiotikakur kan följden i värsta fall bli en livslång intolerans mot just det födoämnet. En förlorad bakterie kan vara förlorad för alltid.”

Hyperrenlighet – Jag älskar att tvätta, städa, använda skönhetsprodukter osv… Dock är jag noggrann med att alltid försöka handla miljövänligt/ekologiskt/organic och köper aldrig produkter med “antibakteriell effekt”. Vid städning använder jag mig av produkter som såpa och älskar doften! Tandkräm med fluor och alla dessa munskölj påverkar både sköldkörtel och tarmflora men min enorma tandläkarskräck gör att jag borstar tänderna slaviskt…med konventionell tandkräm… Dock använder jag aldrig munskölj.“Ditt matsmältningsorgan börjar i munnen och redan där kan ett antiseptiskt munsköljmedel städa bort mikrober som är bra för din hälsa.” 

Stress – Alla som arbetar inom sjukvården vet att det förekommer stress i olika former; komplicerade sjukdomstillstånd, tidsbrist, underbemanning, konflikter, överbeläggning, hot och våld osv… Här måste man jobba med sig själv och jag använder mig av yoga, meditation, träning, att värdesätta min egentid, att värdera min lunchrast osv. Självklara saker egentligen. Stress brukar inte ta fram det bästa hos folk och därför är det viktigt för mig att kunna vara lugn och sansad, handlingskraftig, balanserad och vänlig även i stressfyllda situationer. “Stress bidrar till låggradig inflammation i kroppen och misstanken är att tarmbakterierna spelar en central roll i hela denna process.Intressant nog tycks det vara ett dubbelriktat samband. Det är inte bara stress som orsakar inflammation. Det kan också gå andra vägen så att olika kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa påverkar tarmbakterierna och framkallar stressymtom.”

Sömnrubbning – Oregelbundna arbetstider är som upplagt för sömnrubbningar. Jag försöker att ha ett så regelbundet sömnschema som möjligt och lägger mig gärna tidigt för att vakna runt 05. Jag känner direkt när jag har fått för lite sömn, kroppen blir stressad och ur balans, jag blir lättare sjuk och energinivån sjunker markant. “Tarmbakterierna producerar själva flera hormoner som är helt centrala för sömnen och sinnesstämningen som serotonin, dopamin, GABA och kortisol. Sömnhormonet dopamin produceras visserligen i hjärnan, men det finns också en variant som tillverkas av tarmbakterier. Det finns till och med ny forskning som visar att tarmbakterierna tycks ha sin egen klocka som reglerar när och hur de ska vara aktiva och utsöndra olika hormoner. Denna ställs efter regelbundna måltider!”

Det genetiska arvet – Thank god for epigenetics… Det går ju faktiskt att påverka vilka gener som ska switchas av eller på genom miljö/livsstil. “Nu går det ju inte att backa bandet och välja sina egna föräldrar, men det finns ändå stora möjligheter att senare påverka sin tarmflora med hjälp av mat och andra livsstilsfaktorer. I djurförsök ser forskarna att en osund kost leder till att floran av tarmbakterier går i arv och successivt försämras hos ungar i flera led. Det du gör idag kan bli till hjälp för dina egna barnbarn om du hjälper till att vända utvecklingen.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s