TAKE A BITE OUT OF YOUR DEPRESSION!

De flesta är medvetna om hur socker och vitt mjöl påverkar vår hälsa negativt, så vad ska man äta då? Mat som dämpar inflammation! Att utesluta färdigförpackad/processad/fast food/”låtsasmat” är steg 1. Läs innehållsförteckningen och ställ dig frågan huruvida det du är på väg att köpa kan förbättra din hälsa eller ej. Så här skriver SvD‘s Henrik Ennart i sin artikel:

  • Fiberrika grönsaker och inte minst gröna bladgrönsaker, och korsblommiga grönsaker som broccoli, anses effektivt kunna minska inflammation. Den traditionella förklaringen är att depression uppstår som en kemisk obalans i hjärnan. Det blir för mycket av ett enzym som påverkar de signalämnen som får hjärncellerna att kommunicera med varandra. Tyvärr har det inte gått att få fram någon medicin utan svåra biverkningar som helt enkelt minskar på enzymet. Men det finns livsmedel som tycks göra just detta, till exempel äpplen, bär, lök och grönt te. Kryddor som oregano, kanel, muskot och kryddnejlika hämmar också enzymet. 
  • Fria radikaler – molekyler som har en skadande inverkan på kroppen och bland annat orsakar vävnadsskador – kan också bidra till depression. Fria radikaler motverkas av ett annat ämne, antioxidanter, som finns naturligt i maten – framför allt i det som kallas karotenoider. En särskilt kraftfull karotenoid är ämnet lykopen som finns i tomater (de måste tillagas!), och just högt intag av tomater har kopplats till ganska kraftigt minskad risk för depression. 
  • Rätt balans mellan fleromättat omega-3- och omega-6-fett anses har stor betydelse för vår hälsa och inflammationerna. Omega-6 stimulerar inflammation vilket i grund och botten är bra om det sker med måtta – inflammation är ju immunförsvarets sätt att läka skador. Dock blir det lätt för mycket av detta då omega-6 ingår i billigt industrifett och margarin. Välj istället kallpressad olivolja som innehåller växtkemikalier som har anti-inflammatorisk verkan. 
  • Alkohol för med sig ökad risk för flera sorters cancer, dock har växtkemikalierna i skalet från röda druvor antiinflammatorisk verkan och anses bidra till den skyddande effekten vid måttligt drickande. Jag väljer att dricka kaffe istället då studier har visat på en antiinflammatorisk och antioxidativ verkan!

Läs även den senaste studien här om hur en “Medelhavsinspirerad kost” påverkar tillstånd som depression. Tillståndet hos samtliga deltagare i Medelhavsdiet-gruppen förbättrades (mättes med hjälp av MADRS-skalan). Begränsat intag av kolhydrater, naturliga råvaror, protein från djurriket och naturliga fetter utgjorde grunden i den diet som undersöktes i studien.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s