30 GRAM RESISTENT STÄRKELSE

Missa inte artikeln i SvD om resistent stärkelse och hur den påverkar tarmfloran och på så sätt resten av kroppen. 30 gram resistent stärkelse om dagen sägs kunna minska risken för sjukdomstillstånd som fetma, tjocktarmscancer, insulinresistens och högt blodtryck. Resistent stärkelse bryts inte ner förrän den har nått tjocktarmen, där magbakterier omvandlar stärkelsen till nyttiga fettsyror som smörsyra. Smörsyra motverkar de processer som orsakar skador på tarmcellernas arvsmassa och hindrar cancercellerna att dela och föröka sig. (Sedan länge är det känt att också en fiberrik kost har samma effekt). Smörsyra är bra för kroppen på många sätt:

• Motverkar kronisk inflammation vilket i sin tur kopplats till exempelvis typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

• Insulinkänsligheten ökar, även hos dem med diabetes typ-2 och metabolt syndrom.

• Minskad blodsockerhöjning efter måltid.

• Minskat fasteblodsocker.

• Ökar mättnadskänslan.

• Minskar problemen med läckande tarm.

• Tycks minska risken för ändtarmscancer hos köttätare.

• Neutraliserar magsjukebakterier som e.coli.

• Ökar kroppens upptag av magnesium.

Resistent stärkelse finns i t.ex. potatismjöl, okokt potatis, fermenterade livsmedel som surkål och kimchi, linser, bönor, havregryn och yoghurt. Jag väljer surkål då jag älskar detta! Viktigt är dock att den är opastöriserad – läs på förpackningen. Jag har planer på att testa potatismjöl eller kidneybönor men då gäller det att vänja kroppen långsamt för det här är mat som jag aldrig äter. Just potatismjöl är jag något skeptisk till egentligen (men har som sagt aldrig provat) då jag inte tror att kroppen är gjord för att äta just detta. Dock måste man testa för att få veta effekten!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s