PROTEINFASTA

Det är så här jag äter till middag när jag vill öka intaget av carbs och köra lite re-feed/protein fast. En heldag med enbart vegetarisk mat med minimalt med protein kan faktiskt påverka cellernas förmåga till autofagi, det glymfatiska systemet och mitokondriernas funktion.

Jag älskar ju fortfarande vegetarisk mat (minus linser, bönor, quorn, tofu och diverse sojabaserade och högprocessade fejkprodukter!). Jag fattade aldrig grejen med biffar och pålägg som skulle påminna om kött i utseende och smak men samtidigt innehålla minimalt med näring.

Dave Asprey skriver om protein fasting i sin bok The Bulletproof Diet:

The body’s natural cleaning process (autophagy), which recycles the junk in your cells and turns it into energy, is the cellular equivalent of burning your trash to stay warm. Over time, cells accumulate dead organelles, damaged proteins, and oxidized particles that interfere with cell function and accelerate aging. Autophagy is the body’s method of clearing out this clutter, meaning it helps keep you young. Clearly, autophagy is something you want your cells to do well in order to look, feel, and perform your best.

It turns out there’s an even better way to turn on autophagy, and that’s by occasionally limiting protein consumption. When you do this, you force your cells to find every possible way to recycle proteins. In their search, they bind and excrete toxins that were lurking in your cell’s cytoplasm, the gel-like substance enclosed within the cell membrane.

Det handlar alltså om att reparera kroppen på cellnivå… Jag börjar dagen med en Bulletproof Coffee, försöker att hålla proteinintaget under 15 gram dessa dagar och äter kolhydraterna så sent som möjligt på dagen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s