GIFTET I PALMOLJA

Jag har tidigare hamnat i diskussioner kring palmolja då jag hävdar att man alltid ska undvika detta och att det är helt fel typ av fett (ofta står det vegetabiliskt fett på innehållsförteckningen och sedan palmolja inom parentes). Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter, i allt från kakor och glass till margarin och bröstmjölksersättning. (Unilever använder 3% av hela världens palmolja – 1,4 miljoner ton om året). De cancerframkallande ämnena bildas vid raffinering av oljan då den värms till höga temperaturer kring 200 grader och kan påverka allt från njurar till fortplantningsorgan, orsaka fetma och diabetes. Både människa, djur och natur påverkas alltså av tillverkningen av palmolja. 

Missa inte SvD’s artikelserie om palmolja (du kommer att bli chockad över hur många livsmedel som fortfarande innehåller palmolja). Att livsmedelsindustrin använder palmolja i så stor utsträckning beror på att det är billigt, smaklöst, hållbart och kan användas i mängder av produkter; smink, tvättmedel, tvål, glass, kakor, margarin… Läs på förpackningen och välj bort dessa produkter!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s