SUPERFOOD: GURKMEJA

Ingefära och gurkmeja är två av de nyttigaste kryddorna som finns! För några år sedan fanns det knappt färsk gurkmeja i affären men nu räcker det att gå in på närmaste ICA och leta bland grönsakerna. Det sägs att curcumins biotillgänglighet ökar med 2000 procent om man äter den tillsammans med svartpeppar så jag har alltid med någon form av detta i matlagningen. Gurkmeja ingår ofta i juicer och smoothies men tål faktiskt att hettas upp utan att det nyttiga försvinner! Dessutom tycker jag att gurkmeja gör sig bättre i varma rätter än kalla. Rå gurkmeja är inte jättegott även om man vänjer sig vid smaken…!

Gurkmeja har i flera studier visat sig ha positiv effekt på många olika typer av sjukdomstillstånd:

*Minskar inflammationen på cellulär nivå.
* Stärker och förbättrar matsmältningen.
* Stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* Är renande för blodet.
* Ger skydd mot arteroskleros.
* Ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* Ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* Skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* Blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimers.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* Förhindrar kostinducerad fettlever.
* Förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
(Läs mer här!).

Gurkmeja sägs ju vara en magisk krydda enligt Ayurveda; den aktiva delen i gurkmeja är curcuminoider och bisabolane-type sesquiterpenes. Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2). Det hämmar inflammatoriska mediatorer som NF-kappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS).

(Det finns dock en negativ grej med gurkmeja – färgen! Jag har marmorbänkar i mitt kök och minsta lilla bit av gurkmejan som nuddar vid marmorstenen färgar av sig och är nästintill omöjligt att få bort!).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s