KYCKLINGGRYTA MED SVARTKÅL, INGEFÄRA, GURKMEJA OCH KOKOSMJÖLK

Världens enklaste kycklinggryta när man behöver boosta immunförsvaret men inte vill äta vitlök (som varenda recept jag googlat fram verkar innehålla…!). Svartkål är supernyttigt (innehåller bl.a. en massa A-vitamin och C-vitamin, kalcium, järn och fibrer) och tillsammans med ingefära, gurkmeja, chipotle, kanel och kokosmjölk smakar det fantastiskt även om jag vet att blandningen kanske låter konstig!

Kålväxter är jättebra bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller pektin som är blodsockersänkande, kan sänka “det onda” LDL- kolesterolet och renar kroppen från toxiner. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bl.a. ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bl.a. i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer. De senaste studierna visar även att kål är östrogensänkande och testosteronhöjande, varför kål är populärt i träningskretsar…!

Igår lyssnade jag på en podd där en läkare var intervjuad angående hur kryddor används inom ayurvedisk medicin och matlagning och det är ju bara att konstatera att man kan tredubbla måtten som anges i recept… Ingefära anses fungera bättre än blodtryckssänkande mediciner, kan dämpa symptomen vid migrän, ha positiv effekt på matsmältningen och metabolismen samt verkar inflammationsdämpande. Let food be thy medicine and medicine be thy food!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s