ÄR SÖMN DEN NYA STATUSSYMBOLEN?

Ni har väl inte missat artikeln där sömn beskrivs som den nya statussymbolen? The New York Times skrev om detta i början av april och sedan hakade SVD på. Att kroppen får sova ordentligt är så otroligt viktigt men ändå skrattas det nästan bort. Det sker så många processer i kroppen (framför allt i hjärnan!) när den får vila och återhämta sig. Sömn är den absolut bästa metoden för att starta om kroppen.

Dålig sömn försvagar immunsystemet, försämrar minne och inlärningsförmåga och ökar risken för depression, diabetes och övervikt.  

För mig är sömn jätteviktigt, jag är extremt känslig och känner av direkt när jag sover mindre än sex-sju timmar flera dagar i rad; min tinnitus ökar, jag känner mig allmänt trött och energilös, får huvudvärk och sjukdomskänsla i kroppen osv. Det är så uppenbart att kroppen måste få återhämta sig, ändå jobbar vi fortfarande kvällspass följt av dagpass inom sjukvården, vilket egentligen borde vara fullständigt oacceptabelt. Att många bränner ut sig, upplever stress och utmattning är liksom en normal reaktion i en kropp som inte får möjlighet till att reparera och bygga upp sig själv.

Så hur gör man då för att sova ordentligt?!

  1. Man kollar inte sin telefon timman innan läggdags, har inte telefonen bredvid/i sängen, tittar inte heller på TV/datorn. Man undviker helt enkelt blått ljus (det finns speciella glasögon att köpa om man vill biohacka detta ordentligt!).
  2. Sovrummet ska vara kolsvart och svalt, gärna öppet fönster så att frisk luft kommer in. Många har en blinkande router någonstans i sitt hus/lägenhet – ha den så långt från sovrummet som möjligt.
  3. Tystnad! Grannar kan man ju så klart inte styra över (jag har själv en något märklig granne som “spelar” fiol två timmar om dagen) men tystnad är fantastiskt för en hjärna som behöver vila.
  4. Varva ner ordentligt innan det är läggdags – inte för mycket mat och inte för mycket träning innan kroppen ska sova.
  5. Lavendel! Doften av lavendel sägs ha en nedstressande effekt på kroppen. Jag har lavendelolja som kan sprayas på sängkläderna.
  6. Magnesium. Jag tar alltid magnesium på kvällen då det har en avslappnande effekt på kroppen. Detta är ett av de bästa sömntips jag någonsin fått för det fungerar verkligen. Även aminosyran glycin är fantastiskt om man har svårt att sova men måste tas max 30 minuter innan läggdags, annars försvinner effekten.

Mitt bästa tips när jag inte kan sova är att jag går upp och lägger mig på yogamattan i Savasana. Efter max 15 minuter så sover jag! Sedan kommer jag knappt ihåg hur jag har förflyttat mig från yogamattan till sängen…!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s