THE BRAIN-GUT CONNECTION

Jag älskar ju att läsa artiklar till morgonkaffet och började söndagen med bulletproof coffee, soluppgång och artikeln “What is the connection between your brain and your gut?”Jag glömmer aldrig när yogaläraren Kitty sa att hela kroppen servar hela kroppen, och det är SÅ sant. Allt hänger ihop.

“Your brain sends butterflies to your stomach and your gut relays its state of anxiety to the brain.” 

“The intelligence of your “second brain” a.k.a. your enteric nervous system (ENS), a complex system of about 100 million nerves found in the lining of the gut, comes from an evolved ecosystem of trillions of bacteria and other microorganisms residing mainly in the intestines. Research has shown that the body is actually composed of more bacteria than cells.”

Genom att påverka sin tarmflora kan man också påverka hur vi hanterar stress och rädsla, förbättra välbefinnandet, minska ångest och depression. Så hur gör man då detta?

  1. Ser sin mat som medicin: fokusera på t.ex. gröna grönsaker, kål, olivolja, kokosolja, nötter (om du tål detta) och se till att maten är ren och lagad av dig! Inga halvfabrikat, ingen processad mat.
  2. Äter fermenterad mat: surkål, kimchi, syrade morötter/rödbetor mm. Jag älskar ju detta men äter absolut inga mängder; 1 msk surkål om dagen. Även kefir (äkta) kan förbättra tarmfloran.
  3. Dricker varmt citronvatten: börja dagen med ett glas! Jag har extra c-vitaminpulver och MSM i min blandning för en extra boost. Det påstås att citronvatten gör att näringsämnen absorberas lättare och att även vikten påverkas… Jag tycker mest att det är gott och känns fräscht!
  4. Mediterar: säger sig självt… Hela kroppen fungerar bättre i frånvaro av negativ stress.
  5. Promenerar i naturen: helst barfota enligt experterna men det kan ju vara svårt i vårt klimat. På sommaren försöker jag vara barfota så mycket som möjligt, grounding/earthing sägs ju påverka allt från stress till sömnkvalitet. Testa!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s