VAD ÄR MSM?

MSM är en förkortning av metylsulfonylmetan, en organisk svavelförening som förekommer naturligt i kroppen. MSM stöder en frisk bindväv såsom senor, ligament och muskler och är ett av de minst giftiga ämnen som finns i naturen – lika ogiftigt som vatten. MSM är också bra för hud, hår, naglar, mage, tarm samt blodkärl och hjärta.

Jag följer näringsterapeuten Ilas blogg som skriver så här om MSM:

Organiskt svavel har en massa hälsobringande egenskaper som vi faktiskt känt till i hundratals år. Redan de gamla romarna badade i heta svavelhaltiga källor för att läka stridsskador. Och nu för tiden badar man i svavelhaltiga källor över hela Europa för att få hjälp med allt från hudproblem till reumatiska besvär. Svavel har länge använts mot olika hudbesvär såsom eksem, psoriasis, acne, astma samt i hårvårdsprodukter mot mjäll. Det har använts flitigt i USA i över tjugo års tid.

Organiskt svavel har en massa häftiga egenskaper. Det gör håret och naglarna starkare och huden mjukare. Det dämpar allergiska reaktioner från föda, pälsdjur, damm och pollen och verkar antiinflammatoriskt och smärtlindrande vid ryggvärk, artros, reumatism, ledvärk och andra sjukdomstillstånd. Det till och med hjälper mot förstoppning och andra magbesvär. 

Svavel är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som bygger upp brosk, senor, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Hälften av kroppens svavel återfinns i muskler, hud och skelett.

MSM minskar trycket i cellen och fungerar som en cellmjukgörare som gör cellmembran mer genomträngliga, vilket gör att cellerna bättre tar upp näring och syre. Det innebär också att cellen mer effektivt kan lämna ifrån sig de slaggprodukter som uppstår vid själva cellförbränningen.

MSM verkar antiinflammatoriskt, ökar blodcirkulationen och höjer mjölksyratröskeln. Detta visar sig i form av ökad ork och pigghet. Det finns en vetenskaplig studie gjord på tävlingshästar där man konstaterar att de hästar som fick MSM, sänkte sina varvtider, fick mindre muskelinflammationer och återhämtade sig snabbare. MSM har av just denna anledning blivit mycket populärt i trav- och galoppkretsar. Det är inte dopingklassat.

Genom att radioaktivt märka MSM har man sett att det i kroppen övergår i aminosyrorna metionin, taurin, cystin och cystein. 

  • Metionin behövs för att kroppen ska kunna producera viktiga signalsubstanser som till exempel serotonin, samt kroppens egen smärtlindrare endorfin.
  • Taurin verkar i nervsystemet som en signalsubstans, genom att interagera med glycinerga systemet, glutamat och GABA som hjälper lagringen till långtidsminnet.
  • Cystein är en av kroppens starkaste antioxidanter och behövs för att bekämpa alla de fria radikaler som uppstår i kroppen. Cystein är en av delkomponenterna i tripeptiden glutation, kroppens starkaste antioxidant.

Svavel används dessutom i produktionen av hormoner samt immunglobuliner som immunförsvaret bygger på. Även många av B-vitaminerna, till exempel B1 och biotin, är beroende av organiskt svavel för att kunna utnyttjas optimalt av kroppen. MSM dämpar även de nervsignaler som färdas via de så kallade C-fibrerna i nervsystemet som bland annat förmedlar långvarig och molande värk.

Hur mycket ska man då ta? Det rekommenderas att börja med ett kryddmått för att sedan trappa upp till en tesked. Jag brukar ta en tesked men min förra burk höll länge, säkert ett år! MSM smakar ingenting, jag blandar det i citronvatten med C-vitaminpulver.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s