DA MATTEO

IMG_7083Det var längesedan jag hade mjölk i kaffet men macchiaton blev en cappuccino…! Kaffe är något av det bästa jag vet, definitivt my drug of choice! Kaffet från Da Matteo är egentligen alldeles för dyrt (men så himla gott!) och kanske inte värt pengarna för i Sverige har vi extremt bra kaffe som går att köpa på Ica. Det finns ett stort utbud av ekologiskt/organic/fair trade i Sverige och jag tror det är viktigt att försöka minimera intaget av mykotoxiner, t.ex. ochratoxin A som förekommer just i kaffe. Mykotoxiner är ämnen som utsöndras av mögelsvampar och flera av dessa är giftiga för människor. De är ett erkänt problem i kaffe och inom EU har man därför satt upp gränsvärden för ochratoxin A, som är det vanligaste mykotoxinet. Ochratoxin A oskadliggörs inte nämnvärt vid vanlig tillredning och inte heller helt då kaffe bönorna rostas.

Det bästa sättet att förhindra uppkomst av mykotoxiner i kaffe är att begränsa de faktorer som gynnar mögelväxt och toxinbildning. Faktorer som minskar risken för mykotoxiner i kaffe anses vara:

  1. Kaffe bönor som bearbetats med hjälp av den våta metoden istället för den torra (även kallad ”natural”) har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner. 
  2. Arabica-kaffebönor har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner jämfört med Robusta-bönor, bland annat eftersom Arabica-bönor vanligen är mer värdefulla och därför hanteras bättre samt att Robusta-bönor oftast bearbetas med den torra metoden. 
  3. Kaffebönor som odlats på hög höjd har lägre risk att innehålla mykotoxiner, eftersom mögelsvampar är mindre benägna att växa på hög höjd. 
  4. Att välja kaffe från ett enskilt plantage framför blandningar minskar generellt risken för mykotoxiner, eftersom den samlade kvaliteten på kaffebönorna vanligen är högre. 

Just på grund av detta är det värt att betala några kronor extra för kaffet! Jag har inte testat Dave Asprey’s Bulletproof Coffee än men kommer att göra inom kort…!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s