GRÖNA GÅRDAR

  Köttet från Gröna Gårdar är definitivt 100 % gräsbetat! Steken är marinerad i olivolja, soja, honung, chipotle och färsk rosmarin och tillagades i 100 grader i 3,5 timmar. Köper jag kött så är jag noggrann med kvaliteten; det som djuren äter får jag i mig. Rätt balans mellan omega-3 och omega-6 är viktigt om man vill hålla inflammation nere i kroppen och då är det inget som slår gräsbetat kött. Dessutom är det betydligt bättre för miljön att låta djuren äta och leva som djur istället för att stänga in dem i ladugårdar och utfodra dem med kraftfoder. Köttet från Gröna Gårdar finns på ICA!

“Våra djur lever under ursprungslika förhållanden, de betar fritt och äter det de är gjorda för: gräs, klöver, maskrosor och andra örter som finns i beteshagen. På vintern fodras de uteslutande med ensilage, som är mjölksyrat gräs. Detta gör att de växer upp långsamt och köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak, samtidigt som det blir välmarmorerat och därför naturligt mört.

Det finns två typer av essentiella fettsyror, det vill säga fettsyror som däggdjurskroppen inte kan bilda själv. Detta gäller människor såväl som kor. Dessa är omega-3 och omega-6. Det krävs en balans mellan dessa fettsyror för att bland annat immunförsvaret ska fungera fullt ut.
Forskning har visat att nötdjur som inte äter spannmål och annat kraftfoder har en bra balans, mellan 1:1 till 1:4 mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Denna förändas snabbt så att det blir betydligt mer omega-6 i köttet så fort djuret får i sig även små mängder spannmål och balansen kräver sedan lång tid på sig att repareras.

En annan fördel med gräsuppfödningen är att alla våra djur äter mat vi inte kan äta (gräs) på marker vi oftast inte kan odla människoföda på (betesmark).

En av de största anledningarna till att kor och får matas med kraftfoder är ekonomi. Kraftfoder gör att djuren växer snabbare och därmed tar färre månader från det att djuret är fött tills det kan slaktas. På Gröna gårdar tycker vi att uppfödningen måste få ta den tid det tar. Dels då köttkvaliteten blir högren och dels för att vi är övertygade om att en helt grovfoderbaserad uppfödning på sikt är mer hållbar. Den nyttjar våra naturresurser på ett klokare sätt då korna får äta mat de är skapta för och inte konkurrerar med oss om föda.” 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s