I ♥ ECO

      STOR skillnad på kött och kött. Fläskfilén från Gudmundsgården smakade så otroligt mycket bättre än I ♥ Eco… Det kunde man väl kanske ha räknat ut i och för sig…! Mejerier tillhör ju inte vardagen (kolla in texten nedan om mejerier och beroende!) men jag gillade verkligen det där receptet på fläskfilégrytan och var tvungen att testa det igen. Dock skulle jag nog hellre äta fläskfilén och grönsakerna utan mejerierna men nu lagade jag ju inte till mig själv.

Här kommer receptet igen!

700 gram fläskfilé
1 gul lök
1 röd paprika
250 gram färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
salt, peppar, ev kinesisk soja
2 dl riven lagrad, smakrik ost
salt, peppar, ev kinesisk soja

  1. Putsa och skiva köttet. Stek upp i smör.
  2. Hacka lök, vitlök, champinjoner och paprika och stek upp i stekpanna.
  3. Lägg kött och grönsaker i en lite större gryta/panna och rör ner grädde, crème fraiche och smaksättningar. Låt allt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av och dra bort från pannan, rör ner osten (hoppade över osten då det redan var så mycket mejerier i grytan!).

Många LCHF- och ketorecept innehåller en massa grädde och ost men jag har aldrig gillat den typen av LCHF-mat då jag tycker att det blir så himla mastigt. Dessutom triggar det mejeri-suget något enormt hos mig, ger kass hy, illamående och magproblem. Är man jättekänslig ska man ju så klart inte äta detta men för mig är det ok med mejerier någon gång ibland. Dock får man vara medveten om konsekvenserna och ställa sig fråga om det är värt det! Kolla in vad Anna på 4Health skriver om mejerier och beroende. Detta är så intressant:

Opioida peptider (opioid peptides) är ämnen i kroppen som binder till opioidreceptorer i nervsystemet (framförallt hjärnan) och därmed fungerar som signalsubstanser i kroppen. Opiater, såsom morfin, imiterar de kroppsegna opiodpeptiderna, vilket kan ge en hint om hur opioidpeptider verkar.

Opiodpeptidernas funktioner berör känslor, smärtreglering, aptit mm. I allmänhet har de en rogivande effekt.

Opiodipeptider som intas via maten kommer i synnerhet från gluten (mjölmat) och mejeriprodukter. De man känner till är Glutenexorfin (Gluten exorphin) och gliadorfin/gluteomorfin (Gliadorphin) från mjöl, Kasomorfin (Casomorphin) från mjölk samt rubiskolin (Rubiscolin) från spenat.

Gemensamt för opioidpeptider från maten är att de är lätt beroendeframkallande eftersom de ger en opiateffekt i kroppen, och att de går ut i blodet när vi äter proteiner som vi inte är så bra på att bryta ner. Det är därför troligt att olika människor bildar olika mycket opioidpeptider vid matsmältningen, beroende på vilka anlag vi har för att bryta ner så ”nya” födoämnen som mjölk och spannmål (ur ett evolutionärt perspektiv). Därmed reagerar vi också olika på t.ex. mjölkprodukter. Många personer med ett sockerberoende är också väldigt känsliga för mjölkprotein, och triggar igång lika väl på det som på sött. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s