ÅRETS NOBELPRIS I MEDICIN

“Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till kartläggningen av vår inre klocka. Våra kroppar följer en inre biologisk rytm som styr mängder av processer i kroppen, från sömn och kroppstemperatur till utsöndring av olika hormoner och ämnesomsättning.”

Läs artikeln om dygnsrytmen här. Att arbeta i skift, äta på oregelbundna tider, sova på oregelbundna tider och så vidare kan resultera i ett hormonellt kaos i kroppen. Det är ingen hemlighet att jag avskyr att byta mellan dag- och kvällspass på mitt arbete, min kropp tycker inte alls om det och att sova fem timmar mellan sina arbetspass är ohållbart. Jag funderar mycket kring hur man kan biohacka detta men har ännu inte kommit fram till någon lösning! Sömn är så otroligt viktigt då i stort sett hela kroppen återhämtar sig när den får sova så det kanske inte är meningen att man ska manipulera för mycket med just sömnen…?!

“Vi behöver en självgående inre klocka som styr funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och ämnesomsättning. Vårt välbefinnande hänger på att vi behåller vår rytm från exempelvis olika tidszoner, annars drabbas vi av jetlag. Forskningen har visat på samband som tyder på en väl fungerande dygnsrytm är viktigt för vår hälsa.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s