SOCKER ELLER SÖTNINGSMEDEL?

Socker eller sötningsmedel – vad är farligast? Efter att ha läst artikeln verkar det ju helt klart bäst att avstå från båda alternativen, varför välja mellan pest eller kolera?

  • När vi känner den söta smaken påbörjas en insulinfrisättning. Kroppen förbereds på att det ska komma kolhydrater, som den ska ta hand om. När det sen inte kommer några blir vi extra hungriga, och börjar äta annat. Sötningsmedel är därför inte att rekommendera för den som vill gå ner i vikt.
  • För tre år sedan fick en grupp amerikanska forskare stor uppmärksamhet för en studie de publicerat i tidskriften Nature. Genom att låta möss dricka sötningsmedlen sackarin, sukralos och aspartam kunde man se att deras tarmflora förändrades. I slutet av försöket hade mössen utvecklat glukosintolerans, som är ett förstadium till typ 2-diabetes. 
  • Ett av de mest omdebatterade sötningsmedlen är aspartam, som i vissa djurstudier visat sig vara cancerframkallande.

Idag vet vi att socker är farligt, i alla fall inte hälsofrämjande. Socker påverkar signalsubstanserna och man kan liksom känna sig lycklig/hög när man konsumerar något sött för att sedan bli abstinent när effekten avtar. Detsamma gäller sötningsmedel – ofta onaturliga/kemiska ämnen som smakar sött. Jag sötar med honung om jag vill ha sötma i maten/bakverk och slutade äta vitt socker för många år sedan. Dock är jag inte rädd för att äta en tårtbit om jag känner för det men det sker ju extremt sällan och jag tycker inte heller att det smakar särskilt gott (man vänjer sig av med den söta smaken när man väljer att äta riktig mat istället!). Smakar jag på något som är sötat med sötningsmedel känner jag det direkt, det blir liksom en konstig eftersmak.

Mitt tips om man vill detoxa sig själv från det där söta beroendet är att minska successivt på sockret/sötningsmedeln för att sedan utesluta det helt (ja, det gäller även energidrycker och liknande kemiska blandningar som t.ex. måltidsdryck – du kommer inte ens att kunna dricka detta efter ett tag). Det kan kännas omöjligt i början men kroppen behöver inte socker och kommer att inse att den klarar sig utan det. Givetvis är detta extra svårt för någon som är sockerberoende men det går! (LCHF-ingenjören är ett lysande exempel på detta!).

Vanliga sötningsmedel

Aspartam (E951). Består av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Får bland annat användas i desserter, fiberrika frukostflingor och glass. Den som har sjukdomen PKU riskerar att få hjärnskador av ämnet, eftersom fenylalaninet inte kan brytas ner.
Cyklamat (E952). Kan bland annat användas i drycker och kosttillskott. För diabetiker finns en risk att få i sig mer än det acceptabla dagliga intaget, ADI. Förbjöds i USA efter att djurförsök visat att det framkallade cancer, men tilläts igen när man fastställt att djuren fått i sig mycket stora mängder av ämnet.
Sukralos (E955). Består av modifierat socker som inte kan brytas ner i kroppen och därför inte ger någon energi. Får bland annat användas i läsk, desserter, såser och cider. Sukralos är ett stabilt ämne, vars förmåga att brytas ned i naturen är omdiskuterad.
Xylitol (E967). Sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos. Används ofta i tuggummi. Kan ha laxerande effekt om ämnet konsumeras i stora mängder.
Steviolglykosider (E960). Utvinns genom en kemisk process ur växten stevia. Produkter som innehåller steviolglykosider ska inte märkas med “innehåller stevia”, eftersom växten i sin naturliga form inte får användas som tillsats i livsmedel.
Sackarin (E954). Var populärt under andra världskriget när priset på socker steg. Får användas bland annat i läsk, såser och senap. Var det ämne som hade störst påverkan på tarmfloran i ett djurförsök där möss visade sig bli glukosintoleranta av att dricka sötningsmedel.
Sorbitol (E420). Liksom xylitol en sockeralkohol, som kan ha en laxerande effekt. Används ofta i tuggummi och halstabletter, eftersom alkoholerna inte ger någon näring till bakterier som orsakar karies.
Sukrin (E968). Har namnet erytritol inom kemin. Framställs genom jäsning av glukossirap. Används även som stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s