“BIGGEST LOSER ÄR ETT SKITPROGRAM”

Så skriver journalisten Johanna Hagström i GP och jag håller med. Jag älskar när folk tar sig an positiva livsstilsförändringar men om det är något som jag inte tror på så är det Biggest Loser’s föråldrade bantningskoncept. Förutom att de är extremt förnedrande så känns “bantningsmetoderna” väldigt omoderna och kan förstöra kroppen totalt; idag vet vi så mycket om kroppens hormonella obalanser (jag vill minnas att årets vinnare Anna Book har PCOS?!) att det känns helt absurt att deltagarna följer en lågkaloridiet innehållande en massa triggande kolhydrater/socker och samtidigt tvingas träna flera timmar om dagen. Det verkar som om deltagarna har varit konstant hungriga förutom när de frossat i socker.

För mig är det vansinnigt att ett program som detta fortfarande sänds. Varför inte testa en kost som LCHF och istället hålla koll på deltagarnas förbättrade hälsa genom olika blodprover och även ta hänsyn till den mentala hälsan?

Biggest Loser-konceptet kan verkligen förstöra en kropp (kanske årets vinnare Anna Book kommer att tala ut om detta i media vid ett senare tillfälle?) och det enda som räknas i programmet är en nedåtgående vikt. Givetvis kan man hålla koll på vikten när man går från extremt överviktig till normalviktig men det är så mycket mer som kan mätas och som bidrar till en healthy and happy body!

“En amerikansk studie följde upp hur det hade gått för deltagarna i Biggest loser i USA. Resultatet var mer än nedslående. Efter sex år hade alla utom en av de 14 deltagarna gått upp all vikt eller nästan all vikt de tappat. Deltagarnas ämnesomsättning hade sjunkit i takt med att kilona rasade, vilket i och för sig inte är så konstigt vid kraftig viktnedgång. Det anmärkningsvärda var att ämnesomsättningen inte hade gått upp igen. Sex år senare hade deltagarna en ämnesomsättning som låg i genomsnitt 27 procent under deras ingångsvärde. Det motsvarar drygt 700 kalorier per dag, kalorier som kroppen alltså förbrände tidigare, men som efter Biggest loser lagrades som fett.” 

Kolla in vad LCHF-ingenjören som har gått ner 95 kg på LCHF och håller vikten (!) skriver om Biggest Loser här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s