CANCERFONDENS KONTRAPRODUKTIVA KOSTRÅD

Jag läste den här artikeln till morgonkaffet, om hur kostråden ser ut för en cancersjuk patient år 2017. Det är ingen hemlighet att cancerceller lever på glukos (detta redovisade nobelpristagaren Otto Warburg redan på 1920-talet!) men konstigt nog rekommenderas just detta av Cancerfonden. HUR kan okunskapen kring nutrition och hälsa vara så bristande? Det borde ju i och för sig jag ha svaret på eftersom jag själv arbetar inom sjukvården. Kanske för att tyvärr väldigt få inom sjukvården studerar nutrition och därför underskattar kostens betydelse?

Här följer några av Cancerfondens tips med kommentarer från författarna bakom artikeln inom parentes:

  • “Ät som vanligt och följ näringsrekommendationerna.” (Nej, vill man tillfriskna är det bättre att äta strikt hälsosamt och skippa allt socker som göder cancerceller.)
  • “Det finns ingen forskning som visar att någon speciell diet botar en cancersjukdom.” (Jo, många har fått tumörer att krympa genom att ta bort socker och de flesta kolhydrater, äta stora mängder ekologiska grönsaker, örter och kryddor såsom gurkmeja, samt höja kroppens ph-värde och ta tillskott av vitamin D3 och C.)
  •  “De flesta skulle må bra av att:

* “välja nyckelhålsmärkta livsmedel” (dvs fettreducerade varor med tillsatt socker och ofta tarmretande emulgeringsmedel)

* “använda flytande margarin” (skandalråd!)

* “inta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk” (Nej, men helt skippa detta!)

  • “Ingen mat är dålig mat. Ät den mat du tycker bäst om.” (Massor av mat är dålig mat – speciellt för den som redan är sjuk!)
  • “Pröva till exempel salta kex, chips, buljongsoppor.” (Vitt mjöl, konstgjorda transfetter och jästextrakt, dvs skräp för kroppen!)
  • “Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel.” (Verkligen inte med så stor andel kolhydrater!)
  • “Avsluta gärna måltiderna med en efterrätt.” (Mer uppmuntran till cancergödade socker.)
  •  De uppmuntrar även till att äta “mejeriprodukter, quorn och sojaprodukter”. (Mejerier bör verkligen undvikas, speciellt vid prostatacancer där forskningen visar ett tydligt samband. Quorn är en färsprodukt framställd av mögelsvamp som fått jäsa med tillsatt glukos, dvs socker. Soja – om den inte är fermenterad – har i studier kunnat kopplas till hormonell cancer i bröst och prostata, och kan dessutom motverka behandlingen av konventionell cancermedicin.)
  • Som dryck lyfter de fram saft och kommersiella näringsdrycker (typ Fortimel) som förutom de tillsatta vitaminerna innehåller socker, inflammationsdrivande omega 6 i solrosoljan som ofta ingår, konstgjorda smakämnen, aromämnen och emulgeringsmedel i form av sojalecitin samt citronsyra E330 som nästan alltid tillverkas med hjälp av svartmögel.

Hela artikeln finns här!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s