ANTIDEPP-DIETEN – ÄT DIG LYCKLIG!

Wow! Det här är så spännande! Att man genom att byta ut/förändra sin tarmflora kan påverka sitt psykiska mående. The brain-gut connection… Det är hög tid att börja se dieter som en självständig behandlingsmetod vid depression och ångest. Vi kan påverka våra kroppar så otroligt mycket mer än vi tror – utan läkemedel! Tipsen nedan kommer från boken Happy Food och utgår från Medelhavskost (som med lite justering måste anses som väldigt LCHF-vänlig!).

  1. Ät grönsaker vid varje mål – helst gröna bladgrönsaker som t.ex. spenat, nässlor och grönkål men även broccoli och blomkål.
  2. Ät fullkorn varje dag – detta gör definitivt inte jag och i texten hänvisar man till vikingatiden – mycket har hänt sedan dess vad gäller odling och näringsvärde av t.ex. havre och korn. Att man rekommenderar fullkorn beror på att det är en källa till resistent stärkelse, betaglukaner och fibrer. Här får man testa sig fram, är man känslig för gluten bör man kanske hoppa över detta tips och undvika fullkorn, blodsockret kan regleras på andra sätt än genom betaglukaner från havre och fibrer finns det massor av i grönsaker.
  3. Ät baljväxter 3-4 gånger i veckan – just nu är ju bönor pga resistent stärkelse superpopulärt då de sägs stabilisera blodsockret. Dessutom innehåller bönor protein (dock ganska lite jämfört med animaliska proteinkällor).
  4. Ät frukt, grönsaker och nötter som mellanmål – fibrer, resistent stärkelse, fetter, mineraler… Dock inte mer än en halv deciliter nötter om dagen.
  5. Ät sex ägg i veckan och fet fisk två gånger i veckan – innehåller omega-3 som har en antiinflammatorisk verkan och kroppen använder det på de mest känsliga platserna som i kontakten mellan hjärnceller, i ögonen, spermier och i hjärtats klaffar.
  6. Ät magert rött kött 3-4 gånger i veckan – vilt och gräsbetat kött är helt klart de bästa alternativen.
  7. Ät mejerivaror 2-3 gånger per dag – yoghurt, fetaost, ricotta… Här hänvisar man till de nyttiga bakterierna men enligt en studie jag läste så ska de helst vara opastöriserade produkter för bäst bakteriekultur. Jag äter mejeriprodukter väldigt sällan då min kropp inte mår särskilt bra av det, här får man testa sig fram. Är man t.ex. sockerkänslig kan mejeriprodukter vara en riktig tripper pga kaseinet.
  8. Använd olivolja – ett viktigt skäl till olivoljans positiva effekter är förekomsten av ämnet oleocanthal, som fungerar på samma sätt som storsäljande värktabletten ibuprofen. 0,6 dl per dag. Se upp med fusk! Välj kallpressad jungfruolja och alltid ekologisk.
  9. Ät sötsaker i undantagsfall – socker är det mest inflammationsdrivande vi kan proppa i oss. Risken för depression ökar markant för den som äter mer än 60 gram socker per dag. Det motsvarar 20 sockerbitar. Den mängden hittar du i en halv liter läsk, eller i en frukost som består av en tallrik fruktyoghurt med kalaspuffar som serveras med ett glas mjölkchoklad. Det här är extremt mycket socker enligt mig och jag tror att man bör begränsa sitt intag av detta ännu mer.
  10. Drick max 1-2 glas vin om dagen – vatten är dock bästa drycken! Ett måttligt intag av vin har kopplats till minskad inflammation. Med måttligt menas ett glas vin om dagen för kvinnor och två glas för män. Både alkoholen i sig och antiinflammatoriska ämnen i druvskalen anses bidra till den skyddande effekten vid måttligt drickande. Mest uppmärksammat är ett ämne som heter resveratrol och som finns i den röda färgen i bland annat concorddruvor. Frågan är dock kontroversiell eftersom alkohol också förknippas med ökad risk för många sjukdomar inklusive cancer. Enligt flera studier tycks motion vara en helt avgörande faktor. Själv dricker jag aldrig alkohol. Jag tycker inte att det smakar speciellt gott, gillar inte effekten och är inte övertygad angående den forskning som finns.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s