OLIVOLJA: ANTIOXIDATIV, ANTIINFLAMMATORISK, ANTIDEPP

Jag är ju galen i olivolja, det är den absolut godaste smaksättaren jag vet och den passar till (nästan!) allt. SvD skriver just nu om kostens betydelse för den psykiska hälsan och den här artikeln handlar om olivoljans positiva effekt på vårt välmående. Dock fuskas det enormt med tillverkningen; det blandas, späs ut och kopieras. Se tipsen nedan!

“Olivolja innehåller en hög andel enkelomättat fett och flera ämnen med antioxidativ och antiinflammatorisk verkan – bland annat quercetin som även finns i blåbär. Ett viktigt skäl till olivoljans positiva effekter är sannolikt förekomsten av ämnet oleocanthal, som fungerar på samma sätt som storsäljande värktabletter med ibuprofen. Kallpressad olivolja innehåller även ett ämne som i labbförsök motverkar den ökade risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt.”

  • Studera etiketten och förpackningen
    Oljan ska vara kallpressad jungfruolja, gärna certifierad av tredje part. Bra om tillverkningsort och inte bara land anges. Ju mer exakt desto bättre. Datumet ska ange att flaskan är max två år gammal och flaskan ska vara mörk för att skydda mot ljus.
  •  Lär dig känna igen smaken
    Pepprig bak i gommen, fruktig och aningen bitter. Lite smak tyder på utspädning, vinsmak eller härsket är felsmaker. Gör gärna ett eget smaktest med flera olika sorter inklusive dåliga varianter.
  • Fundera över priset
    Det finns ingen garanti för att dyrt är lika med bra, men det är troligt. Smakar det så kostar det brukar det heta, och betalar du för lite får du helt säkert en olja med lägre kvalitet.

Det finns ett enormt utbud av olivolja i mataffären och det lönar sig faktiskt att göra research och betala lite extra. En av mina favoriter köper jag hos Fratelli Gridelli men det finns många bra sorter i en välsorterad Icabutik!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s