FRANSFÖRLÄNGNING – ALLERGI OCH REAKTIONER

Nu har jag detoxat mig från de där fransarna… Ögonfransförlängning är fantastiskt om man tränar mycket och inte vill ha mascara under ögonen, vill slippa sminka sig men samtidigt vakna upp och känna sig fräsch… Jag fick dock återkommande ögonbesvär (allt från röda och irriterade ögon till stora varfyllda vaglar) och bestämde mig för att sluta. Efter att en kollega gjort ordentligt research angående ingredienserna och vad de kan orsaka i kroppen (jag som vill ha allt så giftfritt och naturligt som möjligt och är jätterädd för allt kemiskt borde ha vetat bättre!) så var det inget svårt beslut. Jag fick aldrig eksem eller svullna ögonlock utan riktigt stora vaglar. På fotot är mina fransar som redan är tunna och ljusa ännu skörare och kortare än vanligt. Nu väntar jag tills de växer till sig och under den tiden blir det sminkfritt.

Både formaldehyd och bly har hittats i franslimmen, även cyanoakrylater som är extremt astma- och allergiframkallande. Som sjuksköterska kan man ju tycka att jag borde förstått att ämnen som dessa absolut inte ska vara i närheten av känsliga ögon. Eftersom det används en sådan otroligt liten mängd lim kan man ju dessutom räkna ut hur extremt starkt limmet är med tanke på vilka besvär den lilla mängden kan orsaka:

Kronisk nästäppa
Plötslig rinnsnuva
Nysningar
Hosta
Förvärrad astma
Hudreaktioner på ögonlock, händer och i ansiktet

Det finns inga studier på hur limmet påverkar kroppen på lång sikt men det räcker förmodligen med att plocka fram sitt sunda förnuft när det kommer till formaldehyd och cyanoakrylater…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s