RÖDKÅL

För många innebär julbord kolhydratsfrosseri men då min familj äter LCHF (nej, det är inte pga viktminskning) finns det inget julgodis eller andra sockerbomber som t.ex. ris à la Malta. Det finns däremot en massa olika kålsorter (både L och jag älskar kål!) och rödkålen brukar jag göra några dagar innan julafton så att den får stå till sig. Många har sirap i sina recept men jag valde honung istället. Omöjligt att misslyckas!

1,5 rödkålshuvuden
3 äpplen
2 rödlök
200g bacon (från slaktaren!)
4 lagerblad (som bara kokar med i några minuter och sedan tas bort)
Havssalt
Svartpeppar
4 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
Saft av 1 citron

Skiva/hacka rödkålen och stek i smör. Hacka äpplen, lök och tärnad bacon och stek separat.Blanda sedan ner detta i kålen (ta ur lagerbladen innan!). Tillsätt resten av ingredienserna och låt det puttra tills du är nöjd med smaken! Det här är hur lätt som helst och mycket godare än rödkålen som finns på burk!

Den röda färgen i rödkål är ett nyttigt ämne som heter antocyaniner och är samma antioxidant som finns i blåbär. Rödkål innehåller hela 36 olika antocyaniner och just detta ämne har kopplats till förebyggande canceråtgärder.
Rödkål innehåller C- och K-vitamin samt kalium och har ett orac värde på 2 250.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s